Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Turin Horse (Béla Tarr, HU/FR/CH/DE 2011)

The Turin Horse

Béla Tarr / HU, FR, CH, DE, 2011 / 146 min.

Voor zijn vertelling over wat wellicht de aankondiging is van de Apocalypse, nam Béla Tarr de anekdote over Nietzsches geestelijke instorting tot uitgangspunt. The Turin Horse (35mm) is te zien bij de vertoning van Szürkület (op 12 juni) van Tarrs landgenoot György Feher. 

poster The Turin Horse (Béla Tarr, HU/FR/CH/DE 2011)

De raadselachtige titel van de film is te herleiden tot de beroemde anekdote over Nietzsches instorting Toen de filosoof op de ochtend van 3 januari 1889 zijn hotel in Turijn verliet en zag hoe een koetsier zijn paard sloeg, omhelsde hij het uitgeputte beest en barstte in snikken uit. Het bleek het begin van een ongeneeslijke krankzinnigheid – maar wat gebeurde er met het paard? vroeg Tarr zich af.

Tarrs hypnotiserende parabel over de beproevingen van het menselijk bestaan – opgenomen in dertig shots – is een ogenschijnlijk simpele registratie van een week uit het bestaan van de boer en palinka-stoker Ohlsdorfer. Met zijn dochter woont hij in een houten huis op een winderige vlakte, op stal staat het paard.

Vader en dochter verrichten hun taken, koken een aardappel en luisteren naar de storm. De waterput valt droog, het paard eet noch drinkt, de dochter leest een tekst voor waarin de Bijbel de maat wordt genomen, de dagen worden donkerder en donkerder: de laatste aardappel blijft ongekookt.

Over

Tarr (Pécs, 1955) studeerde aan de Hongaarse Film- en Televisieacademie in Boedapest. Met melancholisch-filosofisch getinte meesterwerken als Damnation (1988) Sátántango (1994) en Werckmeister harmóniák (2000) verwierf hij status als Hongarije”s belangrijkste avant-gardefilmer, ‘de meester van het betoverende lange shot’.

Opnieuw te zien

Van Béla Tarrs landgenoot György Feher is op 12 juni de film Szürkület te zien. Een experimenteel detectivedrama in zwartwit waarvoor de regisseur maar liefst 50 cameraopstellingen gebruikte.

Feher was producent van Tarrs magnum opus Sátántangó (1994), Tarr adviseerde Feher bij het scenario en de opnamen van Szürkület.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Béla Tarr

Productiejaar

2011

Productieland(en)

HU, FR, CH, DE

Originele titel

Le cheval de Turin

Lengte

146 min.

Taal

Hungarian, German

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Turin Horse (Béla Tarr, HU/FR/CH/DE 2011)
still The Turin Horse (Béla Tarr, HU/FR/CH/DE 2011)
still Damnation (Béla Tarr, HU 1988)

Eye Film Player

Stream vijf films van Bela Tarr op de Eye Film Player: Sátántagó, Damnation, Werckmeister Harmok, Family Nest en The Outsider.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op