Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Women of ryazan eye filmmuseum01

The Women of Ryazan

Olga Preobraienskaja, Ivan Pravov / SUHH, 1927 / 67 min.

De vrouwen in het Russische dorp Rjazan durven eindelijk hun mond open te doen als de mannen naar het oorlogsfront vertrekken, in deze ode aan krachtige vrouwen. Met een speciale opgenomen score geschreven door de Nederlandse componist Ig Henneman uit 1984, die de vertoning ook inleidt.

Poster women of ryazan eye filmmuseum

The Women of Ryazan vertelt het verhaal van Anna en Wassilissa, schoonzusjes uit het dorp Rjazan. In 1914, met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, worden hun mannen Ivan en Nikolai opgeroepen om als soldaat naar het front te gaan. Prompt veranderen de sociale posities van de vrouwen: Anna wordt heel kwetsbaar, terwijl Wassilissa haar mond eindelijk durft open te doen en weigert om slachtoffer te worden van de omstandigheden.

psychologische spanning

Preobrazhenskaya's film bouwt in zijn sobere en realistische vertelling de psychologische spanning flink op. De prachtige documentaire scènes zijn op locatie opgenomen. De film werd in de jaren 80 opnieuw gedistribueerd door het Nederlandse feministische filmdistributiebedrijf Cinemien. Deze vertoning is een eerbetoon aan de Cinemien-versie, met een speciale score geschreven door de Nederlandse componist Ig Henneman uit 1984, die de vertoning ook bijwoont.

voorfilm the twins

De vertoning wordt voorafgegaan door de korte film The Twins (US, Lois Weber & Phillips Smalley, 1911, Rex Motion Picture Company, 15', 35mm). Deze film is geschreven en mede-geregisseerd door Lois Weber, die als twee tweelingzusjes een dubbelrol speelt. De tweeling is gescheiden bij de geboorte. Terwijl de ene zus wordt geadopteerd door een rijke familie, groeit de andere op tot berooide naaister. De film is tientallen jaren in de Desmet-collectie bewaard gebleven, maar was niet eerder volledig geïdentificeerd als een van de verloren gewaande films uit het oeuvre van Lois Weber. Live muzikale begeleiding door Stephen Horne.

Details

Regisseur

Olga Preobraienskaja, Ivan Pravov

Productiejaar

1927

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Baby ryazanskie

Lengte

67 min.

Taal

zonder

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op