Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The World Is Family 1

The World Is Family

Anand Patwardhan / IN, 2023 / 96 min.

Een uiterst persoonlijke film van de Indiase documentairemeester Patwardhan. Oude homemovies vertellen het verhaal van zijn ouders, maar ook dat van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd en de opkomst van het hindoenationalisme. 

poster IDFA 2023
Al vijftig jaar maakt Anand Patwardhan documentaires over sociaal en politiek bewogen onderwerpen. In 2018 won hij de IDFA Award voor de beste lange documentaire met Reason, over de opkomst van extreemrechts in zijn land. Voor The World Is Family bleef hij dicht bij huis, al is ook hier de wereldgeschiedenis nooit ver weg. Patwardhan filmde zijn ouders toen ze al op leeftijd waren. Tien jaar na hun dood keek hij die oude homemovies weer terug, en werd het hem duidelijk dat het verhaal van zijn familie veel verder reikt dan louter persoonlijke nostalgie. Patwardhan groeide op in een kunstzinnige, politiek geëngageerde familie. Zijn moeder, die als jonge vrouw haar geboortestad Hyderabad (in het huidige Pakistan) vaarwel moest zeggen, was een gerespecteerd keramiste. De broers van zijn vader streden voor de onafhankelijkheid van India. Beide kanten van de familie zaten dicht op het vuur in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd en de daaropvolgende Partitie. Uit de ontroerende huiselijke beelden van een kibbelend ouder echtpaar komt een veel groter verhaal tevoorschijn. Een verhaal over moed, onafhankelijkheid en rechtvaardigheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Anand Patwardhan

Productiejaar

2023

Productieland(en)

IN

Lengte

96 min.

Taal

Engels, Hindi

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The World Is Family 2
IDFA 2023 The World Is Family 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op