Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Retourtje polen 3

Theater Na de Dam: Retourtje Polen

Concept, tekst en spel: Mirthe FreseEindregie: Bo TarenskeenDramaturgie: Bo Tarenskeen en Jaïr Stranders

Retourtje polen 1 posterbeeld

Een dochter reist met haar vader af naar voormalig vernietigingskamp Sobibor om daar haar overgrootmoeder een laatste eer te bewijzen. Reizend door Poolse steden en dorpjes voelt de dochter zich een ongewenste bezoeker die door haar aanwezigheid de Poolse samenleving vermoeit met het oprakelen van een geschiedenis die de Polen niet als de hunne ervaren.

Op zoek naar een echo van haar familiegeschiedenis overpeinst de dochter haar joodse identiteit. In hoeverre kan en mag je als joodse vrouw van de derde generatie je de geschiedenis van de Holocaust toe-eigenen? En wie heeft welk recht om wat te herdenken?

Mirthe Frese was acht jaar lang programmamaker Kunst en Politiek bij De Balie in Amsterdam. In het kader van Theater Na de Dam schreef en speelde ze haar eerste voorstelling Retourtje Polen. Ook werkt ze aan haar debuutroman die in 2020 verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar.

Retourtje Polen is een productie van De Balie en Theater Na de Dam.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op