Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Theeb 26006418 st 1 s high

Theeb

Naji Abu Nowar / AE, JO, GB, 2015 / 100 min.

Klassieke avonturenfilm van het beste soort, met adembenemende shots van de Jordaanse woestijn. Bedoeïenenjongen Theeb moet zien te overleven in de West-Arabische woestijn, waar de Britten de macht van het Ottomaanse rijk betwisten. Regisseur Naji Abu Nowar werkte met een grotendeels niet-professionele cast en kreeg een prijs op het filmfestival van Venetië.

Theeb 26006418 ps 1 s high

Dit indrukwekkende speelfilmdebuut speelt zich af in het West-Arabië van 1916, maar is opgenomen in het landschap van Jordanië, dat de grandeur heeft van Monument Valley. De regisseur werkte voornamelijk met niet-professionele bedoeïenenacteurs en won de prijs voor Beste regie in de sectie Horizon Awards van het filmfestival Venetië.

Theeb (dat “wolf” betekent) draait om de broers Hussein en Theeb, afkomstig uit een familie van pelgrimsgidsen die het leven van traditionele bedoeïenen leiden. Op een nacht duiken en Britse soldaat (Jack Fox) en zijn Arabische assistent op uit de inktzwarte duisternis van de woestijn, met de vraag of ze hen willen leiden naar een bron in de buurt van de Ottomaanse treinrails. Het is het startpunt van vele avonturen waarbij de jongen de onherbergzame woestijn moet zien te overleven, terwijl hij manieren moet verzinnen om de eer van zijn familie te wreken.

De regisseur heeft zich ingespannen om ook de historische context van de Ottomaanse-Britse vijandschap te verduidelijken. Theeb speelt zich af op het moment dat de levensstijl van de bedoeïenen op het punt staat ingrijpend te veranderen, en pelgrimsgidsen zoals Hussein overbodig worden vanwege de pas aangelegde treinrails.

Cameraman Wolfgang Thaler, die eerder met Ulrich Seidl samenwerkte, schoot adembenemend brede beelden van de onaardse schoonheid van het landschap waar deze drama”s zich afspelen.

“...subtiel verweven en gelaagd; geen overdaad maar rijkdom... (**** NRC Handelsblad)

“Slim opgebouwd...schitterende decor...avontuurlijke debuut... (**** Trouw)

“…doeltreffend speelfilmdebuut…cinematografische gratie en aandacht voor detail… (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Regisseur

Naji Abu Nowar

Productiejaar

2015

Productieland(en)

AE, JO, GB

Originele titel

Theeb

Lengte

100 min.

Drager

DCP - encrypted

Theeb 26006418 st 2 s high
Theeb 26006418 st 3 s high 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op