Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tic boc 1

This is Cinerama

Robert Bendick / US, 1952 / 122 min.

Op en neer in de achtbaan van Coney Island, onder bruggen doorvliegen en over bergtoppen scheren: This Is Cinerama dompelt de kijker onder in een ‘startling new world of entertainment’. De film draaide 12 jaar onafgebroken exclusief in een Cineramatheater in New York.

Tic ad 0

Miljoenen Amerikaanse bioscoopbezoekers kropen in de jaren vijftig op het puntje van hun stoel bij de vertoning van extreem brede films die de kijker volledig onderdompelden in beeld en geluid. Om de thuiszittende tv-kijker uit de stoel te krijgen had de filmindustrie ingezet op een verdieping van de kijkervaring. Breder, dieper, geluidrijker en vooral spectaculairder zou de nieuwe bioscoopervaring zijn: Cinerama beloofde de kijker onder te dompelen in een “startling new world of entertainment”.

zevenkanaalsgeluidssysteem

This Is Cinerama werd uitgebracht in 1952 en draaide meer dan tien jaar exclusief in een Cinerama-theater in New York. De film was een staalkaart van waar de nieuwe techniek toe in staat was: te zien waren onder meer opnamen vanuit de achtbaan in Coney Island en vanuit een laag vliegend vliegtuig. De opnamen van een “Acquacade”, een spectaculair waterballet met muzikale begeleiding, waren een hoogtepunt: het zevenkanaalsgeluidssysteem zorgde voor een ongekende ervaring.

Filmarchivisten en Cinerama-kenners David Strohmaier en Randy Gitsch, verantwoordelijk voor de restauratie, leiden de film in.

Details

Regisseur

Robert Bendick

Productiejaar

1952

Productieland(en)

US

Originele titel

This is Cinerama

Lengte

122 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Tic bathing beauties
Boc 17
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op