Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cabra marcado para morrer (Twenty Years Later) (Eduardo Coutinho, BR 1984)

To the Movies with Christiane Jatahy

Eye on Art: To the Movies with Christiane Jatahy

Associate artist van het Holland Festival Christiane Jatahy stelt haar eigen filmavond samen, met de korte film Soberane (Wara, 2022) en de Braziliaanse klassieker Cabra marcado para morrer: Vinte anos depois (1984). Ze vertelt in Eye hoe deze laatste film haar voorstelling Depois do silêncio inspireerde.

poster Eye on Art: To the Movies with Christiane Jatahy

Cabra marcado para morrer (Eduardo Coutinho) gaat over João Pedro Teixeira, die het boerenprotest leidde in de Braziliaanse staat Paraíba. Hij werd in 1962 vermoord in opdracht van de landeigenarentegen wie het protest zich richtte. Nadat hij een demonstratie tegen de moord op de activistische boer op camera had vastgelegd, besloot Eduardo Coutinho het levensverhaal van Teixeira te verfilmen.

In 1964 liet de regisseur, vanwege de authenticiteit, de vrouw van Teixeira en een aantal boeren zichzelf spelen. Maar in dat jaar vond er in Brazilië een staatsgreep plaats en na 35 dagen filmen stak de militaire dictatuur een stokje voor het project. Leden van de cast en de crew werden gearresteerd en het materiaal werd in beslag genomen. Het tot dan toe geschoten filmmateriaal was al naar Rio de Janeiro verstuurd en ontkwam zo aan de handen van de machthebbers.

Revolutie

In 1979 toog Coutinho weer naar de streek waar een groot deel van de film was opgenomen. Hij overwoog zijn dertien jaar oude film af te maken, maar gooide het uiteindelijk over een andere boeg. De originele film werd het uitgangspunt voor een documentaire, waarin Coutinho het verhaal van die eerste film en de onderbreking daarvan door alle betrokkenen laat vertellen. Hij filmde ook de reacties van de weduwe Teixeira en de plaatselijke bevolking.

Zo werd Cabra marcado para morrer (Twenty Years Later), zoals het Amerikaanse mediatijdschrift Variety het beschreef, ‘een historisch document van de revolutie vanuit het oogpunt van de verliezers’. Een klassieker die in 2015 op de vierde plek belandde in de Top 100 van Braziliaanse films van de Brazilian Film Critics Association.

Korte film

Ook te zien is de korte film Soberane (Wara, 2022) waarin Hakan niet terug wil naar Brazilië, maar dat niet tegen Lissy durft te zeggen omdat dit betekent dat Hakan Lissy een droomleven buiten Cuba ontzegt.

Deze filmavond maakt ook deel uit van het programma Deep Dive Club van het Holland Festival.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

191 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Soberane (Wara, CU 2022)
still Cabra marcado para morrer (Twenty Years Later) (Eduardo Coutinho, BR 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op