Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt zp 2136 58

Un chapeau de paille d'Italie

René Clair - bekend van de dadafilm Entr' acte (1924) - vergaarde internationale roem met de komedie Un chapeau de paille d'Italie, een mix van slapstick en sociale satire over de verwikkelingen rond een strooien hoedje op een huwelijksdag. De 4K-restauratie van deze stille film wordt ingeleid door Céline Ruivo, curator van de Cinémathèque Française.

05311s00

Het paard van bruidegom Fadinard heeft het strooien hoedje opgegeten van Anais de Beauperthuis, een getrouwde vrouw op rendez-vous met een geheime minnaar. De hoed is een persoonlijk cadeau van haar man, zonder het ding terugkeren naar huis is geen optie. De minnaar dreigt Fadinards inboedel kort en klein te slaan als de hoed niet terugkomt: meer storyline had Clair niet nodig voor zijn komische vertelling over liefdes dwaalwegen.

René Clair (1898-1981) geldt als een van de pioniers van de Europese film. Hij werkte met modernistische kunstenaars als Marcel Duchamp, Man Ray en Francis Picabia (Entr” acte) en wist zijn hang naar het surreële te verbinden met humoristische story telling. Clair verenigde moderniteit en traditie in films als Sous les toits de Paris (1930), Le million (1931), À nous la liberté (1931) en Le silence est” d”or (1947), die door het publiek werden onthaald als inventieve staaltjes van “moderne cinema” en geestig commentaar op het leven van gewone mensen.

Céline Ruivo, Hoofd Collectie van de Cinémathèque Française, leidt de film in.

De Cinémathèque en het San Francisco Silent Film Festival traden op als supervisor van de 4K-restauratie uit 2016. Un chapeau de paille d'Italie kan nu voor het eerst sinds 1928 in de complete versie worden bekeken, met muziek van Raymond Alessandrini en de Octuor de France.

Details

Nl fma bt zp 2136 61
Nl fma bt zp 2136 44
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op