Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Via2 0

Una Via a Palermo

Twee koppige Siciliaanse vrouwen komen met hun voorbumpers tegenover elkaar klem te staan in een nauwe zijstraat in Palermo, waarna ze allebei weigeren te keren. Een ware buurtopstand is het gevolg in dit snedige debuut vol zwarte humor, dat de de Siciliaanse samenleving heel precies weet te ontleden. Winnaar van de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië voor Beste Actrice.

Viaposter

Terwijl de siroccowind genadeloos door Palermo waait, verdwalen Rosa en Clara met de auto in Palermo, op weg naar een bruiloft. Tijdens een ruzie slaan ze de cul-de-sac Via Castellana Bandiera in en komen ze klem te staan tegenover een andere auto. Deze is tot de nok toe gevuld met een lokale familie en de oudere, koppige Samira aan het stuur. Beide auto”s weigeren te keren en de ander te laten passeren. In no-time is het incident aanleiding tot een ware buurtopstand. Beide vrouwen gaan een lange slapeloze nacht tegemoet vol honger, kou en dorst, vastbesloten om niet toe te geven.

Debuterend regisseur Emma Dante, afkomstig uit de theaterwereld, schoot haar film voornamelijk in deze ene straat, waarbij ze de lens richt op de twee botsende werelden: de bevoorrechten die de verstikkende allianties en wanorde van Palermo hebben kunnen ontvluchten, en degenen die de hokjesgeest nog niet van zich hebben afgeschud. Alba Rohrwacher en Elena Cotta wonnen in Venetië de Zilveren Leeuw voor Beste Actrice.

Details

Via1 0
Via3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op