Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)

Under The Skin

Jonathan Glazer / GB, 2013 / 118 min.

Scarlett Johansson speelt een buitenaards wezen dat in het grauwe Glasgow in netpanty’s op jacht gaat naar mannelijk vlees, door vernieuwend cineast Jonathan Glazer (Birth, Sexy Beast) afwisselend onderkoeld en sensueel in beeld gebracht.

poster Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)
Keuzefilm van componisten en Badlands-talenten Nikolaï Clavier & Tessa Rose Jackson. In de intergalaxtische, abstracte opening die doet denken aan 2001 – A Space Odyssey kruipen we in het oog van een buitenaards wezen, in de bevallige vorm van Scarlett Johansson. Ze rijdt in een witte bestelbus door Schotland en pikt mannen op die naast haar in het busje plaatsnemen. De mannen kunnen het avontuurtje niet navertellen. De reden van haar moordmissie op aarde blijft in Schotse nevelen gehuld.

“De kijker is slim genoeg om het allemaal zelf te ontcijferen”, meent Jonathan Glazer. Hij bewees al met Birth (met Nicole Kidman) en Sexy Beast dat hij tot een van de meest originele Britse filmmakers van de laatste jaren behoort. Met Under the Skin maakte hij vernieuwende cinema, een overtuigend pleidooi voor het aandachtig kijken en een ode aan het medium film zelf. Het zweeft ergens tussen werkelijkheid en droom, tussen typisch Brits realisme en een sensuele Lynchiaanse nachtmerrie.

“…zonder meer een van de meest intrigerende films van het jaar… Wat een magistrale film. (***** Filmkrant)

“…hypnotiserend…verbijsterend en angstaanjagend…meesterzet…op lichtjaren afstand van gangbare buitenaardse invasiefilms… (***** Het Parool)

“….briljant…”alienation” in de meest letterlijke zin. (**** NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jonathan Glazer

Productiejaar

2013

Productieland(en)

GB

Originele titel

Under The Skin

Lengte

118 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)
still Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op