Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ballet mecanique 1

_underscore_

Het gestolen huurcontract en Stalen knuisten zijn niet meteen titels die je associeert met elektronische muziek. Dat die twee nu samenkomen is het resultaat van een initiatief van Eye, RE:VIVE en The Rest Is Noise om componisten kennis te laten maken met de geschiedenis van de stille film. Lamellen, Nadia Struiwigh en Know VA keken naar materiaal uit de jaren twintig en dertig, knipten hun synthesizers en computers aan en schreven spiksplinternieuwe scores.

Au secours2

Elektronische muzikanten Lamellen (Rimer London en Waterlelyck), Nadia Struiwigh (Denovali Records) en Know VA (Signal Life Records) namen de handschoen op. Ze bekeken Dick Laans vertelling over een voetbalclub in de problemen, zagen opnamen van vakarbeiders aan het werk in de hoogovens en bogen zich over een Bits & Pieces-compilatiefilm, met gemonteerde fragmenten restmateriaal uit het archief van het Filmmuseum.

Lamellen nam “nostalgie naar de films van weleer” tot leidraad voor z”n composities; Nadia Struiwigh en Know VA plaatsten synthesizer-aangedreven Vangelis-sound tegenover de archieffilms.

programma

Het gestolen huurcontract (Dick Laan, NL 1924, 29”, zwart-wit, uit het archief van Beeld en Geluid)Gedramatiseerde vertelling over de strijd rond de aankoop van een voetbalterrein door de Koninklijke Haarlemse voetbalclub (HFC). Regisseur Dick Laan kreeg zijn grootste bekendheid als kinderboekenschrijver (de “Pinkeltje-serie), maar was ook een verwoed (amateur)filmer.

Stalen knuisten (Jo de Haas, NL 1930, 19” [fragment], zwart-wit, uit het archief van Beeld en Geluid)Documentaire opnamen van de Hoogovens, Fokker, plaatwerkerijen en de scheepsbouw. Grootsch industrieel verleden herleeft!

Bits & Pieces 274 t/m 284 (Mark-Paul Meyer, NL 1994, 16”, uit het archief van Eye)Compilatie filmfragmenten van Zwitserse, Franse en Duitse herkomst, uit de jaren 1915 - 1930, geselecteerd en gemonteerd door Eye-curator Mark-Paul Meyer.

RE:VIVE is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Details

Tammo hesselink
Laura agnusdei
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op