Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: United We Stand (Musicians in Times of War) (2022) (soundwave)

United We Stand (Musicians in Times of War)

David van Tijn / NL, 2022 / 80 min.

Vrijwel non-stop heeft de Russische celliste Maya Fridman zich sinds de inval van de Russische troepen ingezet voor Oekraïne. Met haar benefietconcerten bracht ze al honderdduizenden euro’s bij elkaar. Portret van een musicus die stelling neemt tegen Poetins vernietigingsoorlog. 

poster Cello & Film: United We Stand (Musicians in Times of War)
Dat kunst en politiek geen gescheiden werelden zijn, werd duidelijk toen Poetin aankondigde de soevereine staat Oekraïne van de kaart te willen vegen en ook het bestaan van een eigen Oekraïense cultuur ontkende. Oekraïners moeten (weer) Russisch spreken en onderdeel worden van de Russische cultuur, met inzet van grof geweld.

Maya Fridman, de in Moskou geboren celliste die sinds haar conservatoriumopleiding in Nederland woont, heeft zich vanaf 24 februari jl. vrijwel non-stop ingezet voor de ondersteuning van het Oekraïense volk. Met vooral Oekraïense én Russische musici, onder wie de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en percussionist Konstantyn Napolov en de Letse cellist Mischa Maisky, verzorgde Fridman intussen een hele reeks benefietconcerten.

De opbrengsten – na een maand al ruim 200.000 euro – zijn bestemd voor hulp aan Oekraïne; behalve concrete steun bieden de benefieten ook een gevoel van verbondenheid, broederschap en solidariteit.

Uitwissen

In United We Stand volgt documentaire-regisseur David van Tijn Fridman en haar musici vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne. Van Tijn filmde de voorbereidingen, de repetities en de concerten, en interviewde een aantal van de musici. Ook filmde hij een ontmoeting van Fridman met meesterpianist Evgeny Kissin, die zich van alle Russische musici het scherpst tegen Poetin heeft uitgesproken.

“Deze oorlog is in de eerste plaats gericht tegen onze cultuur, onze geschiedenis, onze identiteit, ons bestaansrecht,” zegt Konstantyn Napolov. “Poetin wil het Oekraïense volk uit de geschiedenis wissen.”

Hans Richter, dada en de cello

Voorafgaand aan de festival-première van deze documentaire begeleidt Fridman live op de cello de vertoning van enkele films uit de jaren twintig van beeldend kunstenaar, Berlijn Dada-man en pionier van de abstracte kunstfilm Hans Richter. De films zijn onlangs gerestaureerd door Eye.

Films als Rhytmus 21, -23 en -25, Vormittagsspuck, Filmstudie en Zweigroschenzauber zijn voor veel kunstenaars nog steeds een bron van inspiratie. Toepasselijk: het politiek activistische Berlijn Dada verklaarde zich, na de gruwelen van WOI, fel tegenstander van de oorlog.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David van Tijn

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

United We Stand (Musicians in Times of War)

Lengte

80 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)
still United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op