Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)

United We Stand (Musicians in Times of War)

David van Tijn / NL, 2022 / 73 min.

Vrijwel non-stop heeft de Russische celliste Maya Fridman zich sinds de inval van de Russische troepen ingezet voor Oekraïne. Met haar benefietconcerten bracht ze al honderdduizenden euro’s bij elkaar. Portret van een musicus die stelling neemt tegen Poetins vernietigingsoorlog. 

poster United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)

Dat kunst en politiek geen gescheiden werelden zijn, werd duidelijk toen Poetin aankondigde de soevereine staat Oekraïne van de kaart te willen vegen en ook het bestaan van een eigen Oekraïense cultuur ontkende. Oekraïners moeten (weer) Russisch spreken en onderdeel worden van de Russische cultuur, met inzet van grof geweld.

Hoe reageert de muziekwereld op oorlog tegen Oekraïne? Maya Fridman, de in Moskou geboren celliste die sinds haar conservatoriumopleiding in Nederland woont, heeft zich vanaf 24 februari jl. vrijwel non-stop ingezet voor de ondersteuning van het Oekraïense volk. Met vooral Oekraïense én Russische musici, onder wie de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en percussionist Konstantyn Napolov en de Letse cellist Mischa Maisky, verzorgde Fridman intussen een hele reeks benefietconcerten.

Uitwissen

In United We Stand volgt documentaire-regisseur David van Tijn Fridman en haar musici vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne. Van Tijn filmde de voorbereidingen, de repetities en de concerten, en interviewde een aantal van de musici. Ook filmde hij een ontmoeting van Fridman met meesterpianist Evgeny Kissin, die zich van alle Russische musici het scherpst tegen Poetin heeft uitgesproken.

“Deze oorlog is in de eerste plaats gericht tegen onze cultuur, onze geschiedenis, onze identiteit, ons bestaansrecht,” zegt Konstantyn Napolov. “Poetin wil het Oekraïense volk uit de geschiedenis wissen.”

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van United We Stand kijkt u naar de korte film Metamorfoza (6') uit de collectie van Eye. Het thema van 'verborgen waarheid' staat centraal in Martha Colburn’s film Metamorfoza. Gemaakt met behulp van stop-frame animatie, bevat deze film poppen, decors en found footage en wordt begeleid door de compositie van Juan Felipe Waller. De film werd mede mogelijk gemaakt door Collection de Bruin-Heijn (Cees en Inge de Bruin-Heijn / Aveline de Bruin, curator) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Hans Waege, algemeen directeur).

United We Stand in de pers

...indrukwekkend... (**** NRC Handelsblad)

...lovenswaardige muzikale vredesmissie...krachtig... (De Volkskrant)

...prijzenswaardig...raakt de documentaire inhoudelijk aan zeer urgente en prikkelende thema's en gedachten. (Het Parool)

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

David van Tijn

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

United We Stand (Musicians in Times of War)

Lengte

73 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)
still United We Stand (Musicians in Times of War) (David van Tijn, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op