Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Vampyr (Carl Dreyer) (soundwave)

Vampyr

Carl Dreyer / FR, DEUZE, 1932 / 75 min.

Geniale klassieke griezelfilm, met een betoverende, huiveringwekkende sfeer, live begeleid door de Metrocelli; de vier cellisten van het Metropole Orkest m.m.v. bandoneonist Martin de Ruiter. Première van deze nieuwe score! In samenwerking met de Cello Biënnale.

poster Cello & Film: Vampyr (Carl Dreyer, FR/DE 1932)

Vampyr is gebaseerd op In a Glass Darkly, een verzameling van verhalen uit 1872 van J. Sheridan Le Fanu. Dreyer put uit twee van die verhalen voor Vampyr; het ene is 'Carmilla', een lesbisch vampierverhaal, en het andere is 'The Room in the Dragon Volant' over een levende begrafenis. Julian West speelt de rol van Allan Gray, een student van het occulte die in het dorp Courtempierre arriveert, dat onder de vloek van een vampier is gevallen.

Vampyr is volledig op locatie opgenomen en om het sfeergehalte te versterken koos regisseur Carl Theodor Dreyer voor een vervaagde, soft-focus cameratechniek. Vampyr kent en groot aantal verbluffende camera- en bewerkingstrucs, desoriënterende visuele effecten en gelaagde geluiden die een hoogst onheilspellende sfeer van dromerige horror oproepen.

Dreyer begon eind 1929 met Vampyr, een jaar na de release van zijn vorige film en meesterwerk The Passion of Joan of Arc. Dreyer bedacht Vampyr in eerste instantie als stille film. Het veelvuldig gebruik van titelkaarten verwijst daarnaar. Later besloot hij er toch een geluidsfilm van te maken, maar omdat de techniek nog in de kinderschoenen stond is de dialoog in de film tot een minimum beperkt.

Live muziek

Vampyr wordt live begeleid met nieuwe muziek van en door Metrocelli: Joel Siepmann, Yasha Albracht, Annie Tångberg, Emile Visser en de bandoneonist Martin de Ruiter.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Carl Dreyer

Productiejaar

1932

Productieland(en)

FR, DEUZE

Originele titel

Vampyr

Lengte

75 min.

Taal

German, live music

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Vampyr (Carl Dreyer, FR/DE 1932)
still Vampyr (Carl Dreyer, FR/DE 1932)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op