Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)

Van de koele meren des doods

Nouchka van Brakel / NL, 1982 / 120 min.

Beeldschone verfilming van de roman van Frederik van Eeden uit 1900 over Hedwig Marga de Fontayne. Een ongelukkig huwelijk, mislukte affaires, prostitutie en morfineverslaving bepalen haar lot. 4K-restauratie; double bill met Amorosa van Mai Zetterling, vooraf interview met regisseur Nouchka van Brakel. 

poster Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
Schreef Van Eeden een naturalistische roman over het wel en wee van een vrouw uit gegoede kringen die de slagen van het lot moet ondergaan, regisseur Nouchka van Brakel legde de nadruk op de positie van de vrouw in het patriarchaat.

Hedwig Marga de Fontayne (Renée Soutendijk) is mooi, intelligent en bemiddeld. Haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen haar geluk, een morfineverslaving doet haar als prostituee in de goot van Parijs belanden en, uiteindelijk, in een inrichting.

Van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij krijgen te maken met repressie, stelde de regisseur in een interview, en het is de taak van een feministisch filmmaker om daar op te wijzen.

Dat engagement en het maken van een schitterend gefilmde en aangeklede publieksfilm elkaar niet hoeven te bijten, bewijst Van Brakels interpretatie van Van Eedens roman. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen.

Vooraf: interview met Nouchka van Brakel door filmprogrammeur Lauren Murphy.

Double bill-voorstelling met het thematisch verwante Amorosa (1986, Mai Zetterling), over het turbulente leven van de Zweedse schrijfster Agnes von Krusenstjerna.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nouchka van Brakel

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL

Originele titel

Van de koele meren des doods

Lengte

120 min.

Onderdeel van

IFFR 2021

International Film Festival Rotterdam bestaat 50 jaar! Van 2-6 juni sluit IFFR 2021 online af met een feestelijk programma. Eye viert het jubileum mee met een speciale, eenmalige double bill te zien op de Eye Film Player.

Lees meer
Stil Careless Crime

Why in Eye

Ter gelegenheid van de jubilea van IFFR (50 jaar) en Eye Filmmuseum (75 jaar) een gezamenlijk programma met gerestaureerde klassiekers.

still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op