Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Vie1

vie de Jean-Marie, La

Peter van Houten / NL, 2015 / 166 min.

Jean-Marie heet de praatgrage pastoor die zo’n 25 dorpjes in de Pyreneeën onder z’n hoede heeft. Peter van Houten volgde de Franse geestelijke op de voet en wist de man te vangen in al z’n ontwapenendheid. Voor zijn documentaireportret – publiekslieveling van het afgelopen IFFR – ontwikkelde Van Houten een heel eigen vorm van slow cinema. De film is op tournee en nu te zien in EYE.

Poster 56

Jean-Marie is inmiddels in de zeventig maar heeft niets aan vitaliteit ingeboet; zijn betrokkenheid bij de levens van de dorpelingen – én zijn oog voor vrouwelijk schoon – is verrassend aanstekelijk.

Van Houten heeft de ontwapenende eerlijkheid van de praatgrage zielenherder op een bijzondere manier in beeld gebracht: zes jaar lang cirkelde hij om Jean-Marie heen en legde ”s mans levensfilosofieën vast. Het resultaat is een documentaireportret dat zich laat karakteriseren als een heel eigen vorm van slow cinema, waarin de minutenlange liefdesverklaring van de pastoor aan zijn buurvrouw een hoogtepunt is.

La vie de Jean-Marie was een van de publiekslievelingen op het afgelopen International Film Festival Rotterdam. Na het succes in Rotterdam besloot Van Houten – die tekende voor regie, camera, scenario, montage en productie – de film op tournee door Nederland te sturen. Uiteraard is hij aanwezig bij de vertoning in EYE.

Na afloop van de voorstelling Q&A met Peter van Houten door Ronald Rovers (Filmkrant Live)

Details

Regisseur

Peter van Houten

Productiejaar

2015

Productieland(en)

NL

Originele titel

vie de Jean-Marie, La

Lengte

166 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted

Vie2
Vie3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op