Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Violetstill1

Violet

Bas Devos / NL, BE, 2014 / 85 min.

Visueel indrukwekkend debuut volgt een jongen in shock na het gewelddadige verlies van zijn beste vriend. Winnaar Grand Prix Generation 14plus van het Filmfestival van Berlijn.

Violetposter

In het sensitieve drama Violet wordt een groep jonge BMX'ers in de buitenwijken van een grote stad geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een van hun vrienden. Aan het begin van een lange, hete zomer wordt een jongen op weg naar huis in een winkelgalerij neergestoken. Het is Jonas, zestien jaar. Hij is in het bijzijn van de vijftienjarige Jesse, zijn beste vriend. Bewakingsbeelden leggen de moord vast en tonen de twee daders op hun vlucht. Jesse, in shock, wordt thuis opgevangen door zijn moeder Marie en zijn vader Walter. Ondertussen wordt er in de winkelgalerij een onderzoek geopend. Televisieploegen verzamelen om verslag uit te brengen over de zaak.Als enige getuige van diens dood kijkt iedereen naar de 15-jarige Jesse voor antwoorden. Het verdriet om het verlies van zijn beste vriend en een groeiend gevoel van eenzaamheid bemoeilijken Jesse”s zoektocht naar troost. Visueel stilist Bas Devos vertrouwt meer op beelden dan op woorden in zijn opvallende debuut. De tussensequenties zijn gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Herman Asselberghs en experimentele filmmaker Fairuz. Het fenomenale camerawerk is van Nicolas Karakatsanis (Rundskop).

“...visueel overrompelende regiedebuut van Bas Devos...film die uitnodigt tot kijken, kijken en kijken...delicatesse voor cinefielen...stilistisch en narratief ongelooflijk en gewaagd debuut... (**** De Filmkrant)

“...briljant vormgegeven...intense, relevante film...overdonderend fotografische wereld...Lang spookt het betoverende Violet nog na in hart en hoofd. (***** VPRO/Cinema.nl)

“Spectaculaire beelden…pulserend ervaringslandschap, een emotionele trip…een empathiemachine. (**** NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Bas Devos

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL, BE

Originele titel

Violet

Lengte

85 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Violetstill2
Violetstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op