Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Violette4

Violette

Martin Provost / BE, FR, 2013 / 132 min.

De compromisloze schrijfster Violette Leduc groeide in de jaren zestig uit tot een feministisch icoon en was een protegé van Simone de Beauvoir. Haar turbulente relatie met De Beauvoir was een rijke voedingsbodem voor Leducs provocerende, vaak seksueel expliciete romans, zo toont deze subtiele biopic.

Violette poster

Violette Leduc keerde zich tegen de sociale en artistieke conventies van haar tijd en was een van de eerste Franse romanciers die openlijk schreef over abortus, incest en de lesbische liefde. Ze behoorde tot de literaire cirkel van Jean Genet en Simone de Beauvoir (Sandrine Kiberlain), die zich na hun ontmoeting in 1942 over deze uitzonderlijke schrijfster ontfermde.

levenslange worsteling

Violette brak uiteindelijk in 1964 door met de memoires La bâtarde (Prix Goncourt). In 1955 moest Leduc nog een deel van haar roman Ravages schrappen vanwege de expliciete lesbische passages, die later als een aparte novelle verschenen. Deze weinig glamourachtige biopic volgt haar levenslange worsteling met het schrijverschap, de vrouwenliefde en haar peilloze onzekerheid.

“ ...oogstrelende en meeslepende cinema...verbluffend gedetailleerde interieurs en kostuums... (****, #3 Must See Film van de Maand, De Filmkrant)

“ Violette werkt een voetnoot bij het existentialisme indringend om tot een verhaal dat de voorloopster van de 'autofictie' met veel flair rehabiliteert. (**** NRC Handelsblad)

“ Naoorlogs literair Parijs treffend in beeld gebracht (**** Het Parool)

Details

Regisseur

Martin Provost

Productiejaar

2013

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Violette

Lengte

132 min.

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP - encrypted

Violette3
Violette1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op