Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Opera van de vallende mens still 1 0

Virtual Dioramas

Op de groepstentoonstelling Virtuele Diorama’s laten zes Nederlandse kunstenaars zien hoe je de scheidslijn tussen oude en nieuwe media kunt herijken. De driedimensionale taferelen, waarin virtuele tableaux vivants, handgemaakte miniaturen en design worden gecombineerd, zijn te zien in de Room at the Top en de Project Space van Eye.

Superfundstillhires 1080 x 1920

Diorama”s werden vaak gebruikt in (natuur)historische of etnografische musea: driedimensionale taferelen, vaak met een geschilderde achtergrond, met sculpturen op de voorgrond, voorzien van licht- en geluidseffecten.

Virtual Reality geeft een nieuwe dimensie aan het concept: je kunt je in de taferelen onderdompelen vanuit eigen perspectief. De 21ste-eeuwse diorama”s zijn ruimtelijke VR-ervaringen, zonder een in de tijd begrensd verhaal.

De tentoonstelling bestaat uit zes virtuele diorama”s. Te zien is het werk van:

Jasper de BeijerThe Exhibition, bewerking van 3D-scans die De Beijer maakte in diverse koloniale en etnografische musea. De virtuele tentoonstelling van tableaux vivants die voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken terwijl de bezoeker erin rondloopt, reflecteert onze wisselende perceptie van de ander.

Daniël ErnstDie Fernweh Oper (winnaar Gouden Kalf 2019). Ernst pioniert sinds 2013 in VR-ervaringen die hij als “diorama”s” omschrijft. Première van het derde deel van de Fernweh Oper, over de operaster Asteria, die in een dramatische elegie de geliefde toezingt.

Celine DaemenDe opera van de vallende mens. Virtual Reality-opera en een serie handgemaakte miniaturen over eenzaamheid en een verdriet dat je plots, op een dag, kan overvallen; geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Eva GonggrijpOn Entre. De grootmoeder van Gonggrijp bouwde voor haar een poppenhuis, een bijna perfecte replica van haar eigen huis. Een groot deel van haar verborgen koloniale verleden, haar verliezen en dromen worden weerspiegeld in het poppenhuis.

Lotje van LieshoutSuperfund. Lotje van Lieshout combineert VR met olieverfschilderijen van landschappen, in dit geval een imaginair vervuild natuurgebied in de VS.

Paula StrundenMicro-Utopia: The Imaginary Potential of Home. Gebaseerd op utopische interieurs, historische schilderkunst en hedendaags design, gemaakt als reactie op de huisvestingscrisis in Londen.

samenwerking Church of VR

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Church of VR - VR Days Europe, een driedaagse conferentie en tentoonstelling over VR, Augmented en Mixed Reality. Dit jaar is de vijfde editie van de conferentie die experts uit de hele wereld bijeenbrengt in workshops, seminars en lezingen. (https://vrdays.co/about/)

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Still slaapkamer 1 0
Img diefernwehoper act1 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op