Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Return1

Vozvrashcheniye

Andrei Zvyagintsev / RU, 2003 / 106 min.

Het met prijzen overladen The Return was een van de belangrijkste Russische arthousefilms in het  nieuwe millennium. De visueel verbluffende, beklemmende reis van twee tienerbroers met hun verloren gewaande vader won de Gouden Leeuw in Venetië. Leviathan, de nieuwste film van de regisseur Andrej Zvagintsev, gaat deze maand in première.

Returnposter

Twee jongens krijgen een stoomcursus overleven tijdens een boottochtje naar een afgelegen eiland met hun plotseling teruggekeerde vader, een gevaarlijke en mysterieuze reis die al snel verandert in een bijna mythische parabel met een onthutsende afloop. De desolate, noordelijke meren en bossen vormen het ruige decor voor het menselijk drama dat zich ontvouwt.Ivan en Andrej, twee tienerjongens die hun vader enkel van een vergeelde foto kennen, kijken verbaasd op als de man na twaalf jaar afwezigheid opeens voor de deur staat. Zonder verdere uitleg neemt de vader zijn zoons mee op een tochtje met een vissersboot; de eindbestemming is een mysterieus eiland, waar de vader de twee broers aan een serie uitputtende beproevingen onderwerpt. Verklaringen blijven achterwege, de reis wordt steeds beklemmender.Dit veelgeprezen debuut wisselt hard realisme, naturel spel en dromerige beelden af, ondersteund door een uitzonderlijk sterke soundtrack. De beloftevolle hoofdrolspeler Vladimir Garin verdronk na de opnames in hetzelfde meer waar verschillende scènes uit de film werden gedraaid.EYE vertoont ook Leviathan, Elena en The Banishment.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Andrei Zvyagintsev

Productiejaar

2003

Productieland(en)

RU

Originele titel

Vozvrashcheniye

Lengte

106 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Ruskino

Dit najaar brengt Eye uit zijn collectie tal van verrassingen uit de rijke Russische cinema bijeen in Ruskino, een overzicht van 100 jaar Russische film in het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Lees meer
campagnebeeld Ruskino 1913 - 2013
Return2
Return4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op