Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Waltz with bashir still 4

Waltz with Bashir

Ari Folman / IL, FR, DE, US, FI, CH, BE, AU, 2008 / 90 min.

Animatiefilms gaan zelden over de werkelijkheid, laat staan over de verwerking van een maar al te reëel trauma. Deze getekende documentaire van de Israëliër Ari Folman, over een gruwelijke gebeurtenis uit zijn diensttijd, vormt de indrukwekkende uitzondering op die regel.

Waltz with bashir goed 0

In het eindeloze geopolitieke conflict tussen Israël en zijn buurlanden was 1982 een absoluut rampjaar. Terwijl het Israëlische leger werkeloos toekeek, richtten christelijke Falangisten uit Libanon een bloedbad aan in twee Palestijnse vluchtelingenkampen, uit wraak voor de moord op hun leider Bashir Gemayel.

roedel bloeddorstige honden

Ari Folman, destijds een van de Israëlische soldaten, had de episode uit zijn geheugen verbannen totdat deze in therapeuthische sessies weer boven kwam drijven. Folman, inmiddels film- en tv-regisseur, sprak met andere veteranen en besloot de verhalen te bewerken tot een documentaire. Geen conventionele documentaire, maar een die de maker de vrijheid gaf feiten, nachtmerries en associaties samen te smelten tot één geheel.

De vorm werd die van een semi-realistische animatiefilm, die betrokkenen aan het woord laat, maar opent met de nachtmerrie over een roedel bloeddorstige honden. En dat is precies wat Folmans film zijn kracht geeft: de vermenging van feiten met de ervaring van die feiten.

inleiding Hans Schnitzler

Filosoof Hans Schnitzler (1968), auteur van het 'Het digitale proletariaat', hield 29 maart een inleidende lezing. Schnitzler: 'De mens is een wezen dat de schok van zijn bestaan opvangt door verhalen te vertellen. Tot op zekere hoogte lijden we allemaal aan een vorm van shell shock.'

Schnitzlers essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant; ook is hij columnist voor het journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ari Folman

Productiejaar

2008

Productieland(en)

IL, FR, DE, US, FI, CH, BE, AU

Originele titel

Vals Im Bashir

Lengte

90 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Waltz with bashir still 2
Waltz with bashir goed
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op