Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)

Wanda

Barbara Loden / US, 1970 / 103 min.

Dit meelevende en hartverscheurende portret van een vrouw die aan de rand van de samenleving is gestrand, groeide uit tot een hoogst invloedrijk werk. Barbara Loden was hiermee de eerste vrouwelijke regisseur van een in de bioscoop uitgebrachte speelfilm sinds Ida Lupino.

poster Wanda (Barbara Loden, US 1970)

Met haar eerste en enige speelfilm maakte Barbara Loden een baanbrekend werk binnen de Amerikaanse onafhankelijke cinema, met een soort personage dat destijds zelden op het doek te zien was. Wanda speelt zich af in het door roet verstikte landschap van Pennsylvania en is opgenomen in een intens intieme vérité-stijl, op grofkorrelig 16mm-materiaal.

De zachtaardige Wanda (Loden zelf) heeft haar man verlaten, de voogdij over haar kinderen verloren en is nu alleen, zwervend tussen groezelige bars en motels. Hier valt ze ten prooi aan een reeks ongevoelige mannen, inclusief een kruimeldief die haar meesleept op zijn criminele pad.

Deze winnaar van de prijs van de critici in Venetië in 1970 is een indringend meesterwerk dat een grote invloed had op generaties kunstenaars en filmmakers. ‘Waar ga je heen als je het enige leven dat de maatschappij toestaat verwerpt? En als een vrouw haar vrijheid verkrijgt, wat kan ze er dan mee? De antwoorden: nergens en niets.’

Digital presentation courtesy of the UCLA Film & Television Archive. Preservation conducted by the UCLA Film & Television Archive with funding provided by The Film Foundation and GUCCI

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Barbara Loden

Productiejaar

1970

Productieland(en)

US

Originele titel

Wanda

Lengte

103 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op