Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
7

Wang Bing – China up close

Wang Bing is winnaar van de EYE Art & Film Prize 2017. Aan de hand van fragmenten uit Wang Bings enorme oeuvre praat oud-China-correspondent Bettine Vriesekoop over het China dat Wang laat zien. IFFR-filmprogrammeur Gerwin Tamsma, die Wang in Nederland introduceerde, spreekt over zijn benadering als cineast.

Wang bing three sisters 2012 image courtesy of the artist 1

Special bij de tentoonstelling Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing - EYE Art & Film Prize

Wang Bing filmt China zoals we het zelden te zien krijgen. De geëngageerde filmmaker en beeldend kunstenaar volgt de veranderingen in de Chinese samenleving op de voet. Wangs monumentale films zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen. Zo maakte hij een vijftien uur durende registratie van arbeiders in een kledingfabriek. Hij verblijft lang in sociaal-maatschappelijke groepen, van de staalindustrie tot de naaiateliers, en neemt ons daarin mee.

Zijn humane films laten zien welke gevolgen de grote omwentelingen hebben voor de Chinese arbeider en brengt China van binnenuit in beeld. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, buiten de officiële kanalen om. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.

Aan de hand van fragmenten uit Wang Bings enorme oeuvre praat oud-tafeltennisster, oud-China-correspondent en auteur Bettine Vriesekoop over het China dat Wang Bing laat zien. IFFR-filmprogrammeur Gerwin Tamsma, die Wang in Nederland introduceerde, spreekt over zijn benadering as cineast. Moderatie: Sacha Bronwasser

Details

Onderdeel van

Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing

Het grensgebied tussen film en beeldende kunst is een belangrijk aandachtspunt binnen het tentoonstellingsbeleid van Eye. Om het belang hiervan te benadrukken hebben Eye en het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund in 2015 een jaarlijkse prijs in het leven geroepen ter stimulering van nieuw werk van een kunstenaar/filmmaker die een belangrijke bijdrage levert aan dit interdisciplinaire gebied.

Lees meer
Hito Steyerl, Liquidity, Inc. (2014)
A la folie
Wang bing galerie chantal crousel paris france
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op