Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still1 20

Welcome to the Dollhouse

Todd Solondz / US, 1995

Scherpzinnige tragikomedie over de diepe eenzaamheid van de verkeerd geklede puber won de grote juryprijs op het Sundance Festival. Onderdeel van Looking for America: Kids.

Poster imdb 1

Het leven op de middelbare school kan hels zijn voor wie niet mee wil of kan doen met de populariteitspolls, zoals de stuurse Dawn (bril, verkeerd rokje), die altijd schuchter om zich heen kijkt als ze op zoek is naar een plek in de kantine, waar niemand naast haar wil zitten.

Solondz” droefgeestige tekening van de verwarring van de puberteit zit vol prachtig pijnlijke scènes zoals Dawns strafspreekbeurt over nota bene 'dignity', die zij met zachte bibberende stem voordraagt terwijl de docente haar steeds opnieuw vermaant om harder te praten, en daarmee Dawns waardigheid ondermijnt. De onzekere Dawn probeert zich te verzetten, maar kan niet gedijen in de vijandige sociale structuur op de middelbare school, waar haar medescholieren genadeloos hard reageren op eenzame, onaangepaste tieners zoals Dawn – doorleefd, met veel mededogen maar ook met een zwartgallige blik neergezet door de immer scherp observerende Solondz.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Todd Solondz

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Welcome to the Dollhouse

0

Ondertiteling

DEU

Drager

35mm

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Still2 18
Still3 20
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op