Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Westworld 72dpi man machine eye filmmuseum

Westworld

Michael Crichton / US, 1973 / 88 min.

In een themapark van de toekomst kiezen twee vakantiegangers voor een wild-westavontuur. Na een computerstoring worden ze gestalkt door een op hol geslagen en niet te stoppen robot-‘gunslinger’. Yul Brynner zet een angstaanjagende robot neer. 

Westworld 1

Het themapark Westworld wordt bevolkt door robots die wetenschappelijk zijn geprogrammeerd om te bewegen, te praten en zelfs te bloeden als mensen.

Voor de meeste mensen vormt een bezoekje aan Westworld een prachtig excuus om hun meest primitieve lusten en instincten bot te vieren. Maar als de wetenschappers in het controlecentrum door een defect de controle over de robots hebben verloren, worden de kogels van The Gunslinger (Yul Brynner) echt dodelijk. “Draw!” roept The Gunslinger met een boosaardig glimlachje. “Trek je revolver!”, en vanaf dat moment kan de actie voluit losbarsten.

hbo-televisieserie

Deze sf-thriller van Michael Crichton (Jurassic Park, The Andromeda Strain) was een grote hit in de jaren 70, en heeft vandaag een nog grotere bekendheid dan bij zijn release, dankzij de recente gelijknamige HBO-televisieserie met Ed Harris, een filosofische Anthony Hopkins en spectaculaire plotwendingen.

lezing

Op 30 oktober houdt Frank Mehring, werkzaam bij de vakgroep Amerikastudies van de Radboud Universiteit Nijmegen, bij de voorstelling de Engelstalige filmlezing 'The Sonic DNA of Westworld or: How We Are Lured to Love Intelligent Machines'.

Centrale vraag: zijn mensmachines dienaren van de mens of komen ze in opstand tegen hun makers? Bereiden Silicon Valley en Hollywood het wereldwijde filmpubliek voor om de mensmachine als een onafhankelijke soort te accepteren en te omarmen?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michael Crichton

Productiejaar

1973

Productieland(en)

US

Originele titel

Westworld

Lengte

88 min.

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Westworld 2
Westworld 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op