Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
When the earth trembled zp 7925 98

When the Earth Trembled

Barry O'Neill / US, 1913

Wereldpremière van de nieuwe restauratie van When the Earth Trembled, een realistisch ogend drama, gebaseerd op de aardbeving in San Francisco van 1906. De nieuwe restauratie combineert het beste beschikbare materiaal uit drie verschillende bronnen: MoMA, BFI en EYE. De titel maakt deel uit van de collectie van filmpionier Jean Desmet, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt. Met live muziek.

When the earth trembled a01966

In When the Earth Trembled komt de rampspoed in vele vormen. Allereerst leidt het huwelijk tussen Paul Girard en advocatendochter Dora Sims tot een ware familievete. De vader van Paul Girard koopt uiteindelijk een meerderheid van de aandelen van het bedrijf van Paul en Dora”s vader om hen ten gronde te richten. De jonge familie Girard krijgt nog meer tegenslagen te verwerken: Paul lijdt schipbreuk en tijdens de grote aardbeving in San Francisco komt vader Sims om het leven.

Actrice Ethel Clayton verloor zelf bijna haar leven in een ongeval tijdens de aardbevingsscène, omdat regisseur Barry O'Neil de scène zo realistisch mogelijk op film wilde hebben.

De nieuwe restauratie kwam tot stand door gebruik te maken van het beste beschikbare materiaal in de collecties van het MoMA, British Film Institute (BFI) en EYE.

Inleiding door EYE-curator Elif Rongen-Kaynakçi en Rob Byrne, directeur van het San Francisco Silent Film Festival. Live muziek door Stephen Horne. Inleiding is in het Engels.

Details

Regisseur

Barry O'Neill

Productiejaar

1913

Productieland(en)

US

Originele titel

When the Earth Trembled

0

Drager

35mm

When the earth trembled 3678 2
When the earth trembled zp 7925 101
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op