Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Where is the Friend's House? (Abbas Kiarostami, IR 1987)

Where is the Friend's House?

Abbas Kiarostami / IR, 1987 / 83 min.

Kiarostami's hartverwarmende vertelling over een jongetje dat een schrift wil terugbrengen. Dit eenvoudige verhaal vormt de basis voor een prachtige film gemaakt met non-professionele acteurs, in een verlaten landschap. Een van de favoriete films van Werner Herzog.

poster Where’s the Friend’s House (Abbas Kiarostami, IR 1987)

Een Iraans jongetje neemt per ongeluk het schrift van zijn schoolvriendje mee naar huis. Omdat zijn vriend toch al bijna van school wordt gestuurd, gaat hij naar het naastliggende dorp om diens huis te zoeken. De tocht is niet helemaal ongevaarlijk: Ahmed weet het precieze adres van zijn vriend niet. Kiarostami's hartverwarmende vertelling was geselecteerd voor de competitie van Locarno waar het meedong naar het Gouden Luipaard.

Deze Restored & Unseen sluit aan bij het Werner Herzog-programma in Eye: Where Is the Friend's House is een van de favoriete films van Herzog. Hij zei erover: "We are living in the age of Kiarostami but don't yet know it." Herzog beveelt altijd twee Kiarostami-films aan mensen aan: “Als je ooit de kans krijgt om minstens twee van zijn films te zien, dan moet een daarvan Where Is the Friend’s House? zijn en de andere Close-Up. Je zult versteld staan en beloond worden.”

Over Kiarostami, de belangrijkste filmmaker van de Iraanse New Wave, zei hij: “Dit is filmmaken op zijn allerbest. Het is alsof deze man 5000 jaar Perzische hoge cultuur en poëzie met zich meedraagt, en dat dit dan plotseling in zijn films verschijnt."

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Abbas Kiarostami

Productiejaar

1987

Productieland(en)

IR

Originele titel

Khaneh-je doost kojast?

Lengte

83 min.

Taal

Persian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Where is the Friend's House? (Abbas Kiarostami, IR 1987)
still Where is the Friend's House? (Abbas Kiarostami, IR 1987)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op