Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Whokilledcaptainalex3

Who Killed Captain Alex?

- I.G.G. / UG, 2010 / 61 min.

Voor 85 dollar een uitzinnige action-comedy maken? Het kan in Oeganda, waar producent-regisseur-editor-alleskunner Nabwana Isaac Godfrey Geoffrey ‘Wakaliwood’ bestiert. Who Killed Captain Alex volgt het conflict tussen de Uganda People’s Defence Force en de in-en-in slechte maffiabaas Richard. Het regent zelfgemaakte kogels, bommen en granaten, terwijl VJ Emmie als ‘video joker’ hilarisch commentaar levert op de geluidsband.

Poster who killed captain alex

Nabwana Isaac Godfrey Geoffrey (IGG) is een fenomeen. Met een handvol filmgekken en martial arts-liefhebbers tovert hij in de slums van Kampala houtjetouwtje ultralowbudgetproducties in elkaar. Ze worden vaak in het binnenland vertoond, in reizende voorstellingen, met een commentator die de vertelling op de hak neemt.

knipoog

Actiefilms in de stijl van The Expendables, Chuck Norris en Bruce Lee, overgoten met een dikke saus zelfrelativerende humor. Die nog eens van flinke knipoog worden voorzien door videojockeys die de films live vertalen – ziedaar het domein van IGG, die de laatste jaren internationaal de aandacht trekt met zijn Wakaliwood Studio.

effecten

Voor Who Killed Captain Alex, waarin een Oegandese Shaolin-monnik vergelding zoekt voor de dood van zijn broer kapitein Alex, de gedecoreerde aanvoerder van de Uganda People”s Defence Force, kreeg Nabwana IGG steun van flink wat bewoners in het Kampala-getto. Helikopters, geweren, kogels, kostuums: alle props zijn gemaakt van afvalmaterialen; voor de kogelwondeffecten gebruikte het team met nepbloed gevulde condooms van de plaatselijke polikliniek.

levenslust

Als regisseur streeft Nabwana IGG (1974) naar cartooneske actieproducties die de twee kanten van het leven in de slums laten zien; het is er gevaarlijk en ongezond, maar de bewoners zijn vol levenslust, razend inventief en willen graag ontspannen bij films waarin ze zich kunnen herkennen.

“Ik heb gemerkt dat mensen willen zien in wat voor omstandigheden ze leven”, zegt Nabwana IGG, die ook wel “de Tarantino van Oeganda” wordt genoemd. “Mijn films komen uit de slums en zijn gemaakt door de slums.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

- I.G.G.

Productiejaar

2010

Productieland(en)

UG

Originele titel

Who Killed Captain Alex?

Lengte

61 min.

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Who killed captain alex 3
Who killed captain alex 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op