Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Red Shoes (Emeric Pressburger & Michael Powell, GB 1948)

Why Do You Want To Dance? Eric de Kuyper over film en dans

Eric de Kuyper, oud-adjunct-directeur van het Filmmuseum, presenteert een avond rond zijn fascinatie voor muziek en vooral dans, een rode draad in al zijn films. In dit programma brengt hij een hulde aan de klassieke Hollywood-musical. Ook laat hij beelden zien uit zijn nieuwe installatie 'Work/Travail/Arbeid' en gaat hij in op de dansvoorstelling Echte clichés, waarvan de filmbeelden recentelijk zijn gerestaureerd door Eye.

Eric de kuyper brochure

In 1991 ontstond in samenwerking met het dansgezelschap Het Concern de multimediale dansvoorstelling Echte clichés, waarvoor De Kuyper de regie van de filmbeelden op zich nam: telkens een pas de deux voor één van de professionele dansers uit het gezelschap, in dialoog met een niet-professionele danser. Deelnemers zijn Pauline Daniëls, Arnold Goores, Patrice Kennedy, Helga Langen, Angela Linssen, Margie Smit Gérard Lemaître (gast).

'why do you want to live?'

Als motto voor deze avond nam De Kuyper de vraag die producer Lermontov stelt aan de jonge danseres Victoria Page in Michael Powells dansklassieker The Red Shoes (1948): 'Why do you want to dance?' en die door haar beantwoord wordt met de tegenvraag “Why do you want to live?”. In het geval van Eric de Kuyper zou deze geparafraseerd kunnen worden door: “Why do you want to make films?” - “Because I could not become a dancer!”

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Filmische hartstochten

Hij noemde zich ooit schertsend een ‘talentenpuinhoop’ en een man die er nooit in is geslaagd een ‘echte carrière’ op gang te brengen. Wat wellicht een ironische manier is om zijn ongebruikelijke veelzijdigheid als erudiet filmdocent, schrijver, regisseur en programmeur tussen aanhalingstekens te zetten.

Lees meer
portret Eric de Kuyper © Stef Verstraaten
The band wagon 1
The band wagon 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op