Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Woody allen a documentary 52001210 st 3 s high

Woody Allen: A Documentary

- Weide / US, 2011 / 113 min.

Wil de ware Woody opstaan, zou de ondertitel kunnen luiden van deze documentaire, het eerste filmportret van het op z’n privacy gestelde New Yorkse fenomeen. De boeiende mix van interviews, filmfragmenten en commentaar van vrienden werpt licht op Allen als filmer, schrijver, comedian, musicus en selfmade filosoof. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van de 79-jarige regisseur.

Affiche

Regisseur Robert E. Weide is de eerste die Allens leven en werk op film mocht vastleggen; eerder hield de notoir op zijn privacy gestelde regisseur alle verzoeken tot een filmportret af. Dat Weide de eer ten deel viel zal waarschijnlijk mede te danken zijn aan zijn regie van Curb Your Enthusiasm, de hilarisch-pijnlijke fake tv-serie rond Seinfeld-bedenker en medeschrijver Larry Davids.

Het chronologisch overzicht brengt Woody Allens lange carrière fraai in beeld: we volgen zijn ontwikkeling van grappenschrijver en stand-up comedian tot comedyregisseur- en acteur, schrijver van verhalen voor The New Yorker en maker van meer klassieke films als Melinda and Melinda en Match Point.

Allen blijkt een puntig, onderhoudend verteller die zich zelden blootgeeft en wars is van psychologiseren. Voor zijn indrukwekkende productiviteit (hij regisseerde vanaf 1962 meer dan vijftig films) heeft hij een nuchtere verklaring. “Ik ben een aanhanger van de kwantiteitstheorie: als ik maar genoeg blijf maken, moet er vanzelf wel een keer iets goeds ontstaan.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

- Weide

Productiejaar

2011

Productieland(en)

US

Originele titel

Woody Allen: A Documentary

Lengte

113 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

NVT

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op