Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Relative swings relativ lengesek dora maurer hungary 1973 10

Works and Words: film and art from 1970’s Central Europe

Ter gelegenheid van de herdruk van de originele catalogus van de Works and Words-manifestatie in Amsterdam (1979), organiseren Eye en De Appel een speciale feestelijke avond. Het event biedt een terugblik op de befaamde kunstmanifestatie rond kunstenaars uit Centraal Europa, waarbij er door De Appel en Holland Experimental Film ook een uitgebreid filmprogramma werd gepresenteerd. 

Relative swings relativ lengesek dora maurer hungary 1973 10 1

In 1979 vond het tiendaagse evenement Works and Words plaats in Amsterdam, met als doel hedendaagse kunstenaars uit de socialistische landen Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Polen en Joegoslavië onder de aandacht te brengen. Op het programma stonden lezingen, performances, installaties, fotografietentoonstellingen en film- en videovertoningen. De manifestatie werd toenertijd geinitieerd door De Appel, en uitgevoerd in samenwerking met prominente kunstplekken in de stad.

Deze avond belicht de geschiedenis en betekenis van deze interdisciplinaire kunstmanifestatie uit 1979 vanuit een hedendaags persepectief.

politieke spanning

Te zien is onder meer een aantal experimentele films uit het programma van toen, gemaakt door baanbrekende kunstenaars als Dóra Maurer (HU), Józef Robakowski (PL) en Mladen Stilinović (HR). Ook vindt een gesprek plaats over de fascinerende context van Works en Words, dat werd georganiseerd tijdens de politiek gespannen periode van de Koude Oorlog.

alledaags leven

De hedendaagse Poolse mediakunstenaar Wojciech Bąkowski zal een concertperformance uitvoeren. Bąkowski's werk onderzoekt thema”s die ook filmmakers uit de jaren zeventig inspireerden, zoals de herkadrering van de details van het alledaagse werkelijkheid via film en video.

Het programma is georganiseerd ter gelegenheid van de herdruk van de originele catalogus van Works en Words door De Appel en Roma Publications.

Klik hier voor meer informatie.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Relative swings relativ lengesek dora maurer hungary 1973 10 1
Self fashion show ondivatbemutato tibor hajas hungary 1976 13 bw 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op