Yema
Djamila Sahraoui / DZ, FR, AE, 2012
De regisseur speelt de moederfiguur die getuige is van een tragische gebeurtenis wanneer haar oudste zoon word gedood door de jongste zoon. Voor haar vertelling over de problemen van het hedendaagse Algerije kreeg Sahraoui de Fipresci-prijs van de filmkritiek uitgereikt. Sahraoui maakt deel uit van een nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs, wier werk nu in EYE is te zien.
“Yema” betekent “moeder” in het Berbers. En om de moederfiguur draait het in deze vertelling over de gevolgen van het nog altijd niet bezworen conflict tussen fundamentalisten en de Algerijnse regering.
Ouardia (Sahraoui)) leeft in een afgelegen gebied waar droogte regeert en de grond arm is. Met inzet van al haar krachten houdt Ouardia haar tuin op orde, als de enige bron van voedselvoorziening. Wanneer haar het bericht bereikt dat haar oudste zoon Tarek gedood is door fundamentalistische rebellen, raakt ze diep geschokt. Haar jongste zoon Ali, een fundamentalist, blijkt de trekker tehebben overgehaald en is zelf zwaargewond geraakt.
Achter het familiedrama schuilt een groter verhaal: dat van een burgeroorlog – officieusbeëindigd in 2002 – die het moederland Algerije volledig dreigt te verscheuren.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Djamila Sahraoui
Productiejaar
2012
Productieland(en)
DZ, FR, AE
Originele titel
Yema
Drager
DCP - encrypted
Onderdeel van
Where Do We Go Now?
‘Krachtig, aangrijpend, vitaal en provocatief’ noemt gastcurator Ludmila Cvikova – van 2011 tot 2014 hoofd programmering van het Doha Film Institute in Qatar – de door haar geselecteerde films, die vaak met internationale prijzen zijn onderscheiden.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.