Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Youssou N'Dour: I Bring What I Love (Elizabeth Chai Vasarhelyi, SN/US/FR/EG 2008)

Youssou N'dour : I Bring What I Love

Youssou N'dour: I Bring What I Love

Samen met Africadelic vertonen we deze prijswinnende muziekdocumentaire, die de iconische Senegalese zanger Youssou N'Dour volgt op een cruciaal moment in zijn leven: het uitbrengen van zijn controversiële album Egypt in 2004. Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

poster Youssou N'Dour: I Bring What I Love (Elizabeth Chai Vasarhelyi, SN/US/FR/EG 2008)

Op het album Egypt bezingt Youssou N'Dour, de bestverkopende Afrikaanse popartiest aller tijden, zijn liefde voor de islam met als doel om een meer tolerante kijk op de religie te promoten. Maar terwijl het album veel lof oogst in het Westen, en zelfs een Grammy Award voor Beste Album Hedendaagse Wereldmuziek wint, zien veel moslimfans in Senegal en de rest van Afrika het als godslastering. Zo wordt zijn meest persoonlijke en spirituele album in zijn geboorteland in de ban gedaan, net als in Egypte.

De controverse grijpt N'Dour aan, maar hij besluit het moment te gebruiken om nog dieper te gaan, zijn hand te reiken aan degenen die hem aanvallen, en nog harder te werken om zijn publiek terug te winnen. Hij wil zijn muziek gebruiken om een verdeelde wereld te verenigen. Regisseur Elizabeth Chai Vasarhelyi volgde N'Dour twee jaar lang, in Afrika, Europa en Amerika, en bij hem thuis, tijdens opnames en op tournee, en brengt zijn leven in deze uitdagende periode op uiterst inspirerende en filmische wijze op het witte doek.

Africadelic

Africadelic is een jaarlijks festival op en rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en kracht van Afrika wordt gevierd. Het Africadelic Festival is een ode aan het Afrikaanse continent en zijn wereldwijde diaspora, en biedt een showcase van en reflectie op de culturele rijkdom en de invloed die Afrodescendants (mensen van Afrikaanse afkomst) hebben op de mondiale cultuur ensamenleving. Van 24-31 mei 2023 biedt het festival een week vol concerten, films, talks en andere inspirerende evenementen, waaronder deze speciale vertoning van Youssou N’Dour: I Bring What I Love in Eye.

De film wordt ingeleid door Christopher 'Tijan' Smith, een Gambiaanse acteur en scenarioschrijver die nu in Nederland woont. Smith zal kort reflecteren op de carrière van Youssou N'Dour, die mogelijk begon in Gambia, alsmede zijn eigen ervaringen als een West-Afrikaanse artiest delen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Elizabeth Chai Vasarhelyi

Productiejaar

2008

Lengte

126 min.

Productieland(en)

SN, US, FR, EG

Taal

Frans, Wolof, Engels, Arabisch

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Youssou N'Dour: I Bring What I Love (Elizabeth Chai Vasarhelyi, SN/US/FR/EG 2008)
still Youssou N'Dour: I Bring What I Love (Elizabeth Chai Vasarhelyi, SN/US/FR/EG 2008)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op