Y’aura t’il de la neige à Noël? (Let op! Andere locatie:De FilmHallen)

Een vrolijke kerst? Niet voor iedereen. Een moeder van zeven kinderen werkt noodgedwongen mee op de boerderij van haar tirannieke echtgenoot, die er elders nog een gezin op na houdt. Het speelfilmdebuut van regisseur Sandrine Veysset geldt als klassieker van de Franse cinema en werd onlangs digitaal gerestaureerd. Y'aura t'il de la neige à Noël? schetst het boerenleven ontdaan van alle franje; ploeteren, zuchten en steunen is ‘t om te leven van de opbrengst van de grond.

Wie dan maar liefst zeven monden te voeden heeft kan het wel eens te veel worden; op kerstavond neemt de vrouw van de boer dan ook een besluit. Speelfilmdebuut van de Franse regisseur Sandrine Veysset (1967), die eerder als set-designer werkte voor Leos Carax’ Les Amants du Pont-Neuf (1991). Haar oeuvre is niet uitgebreid (vijf lange speelfilms), maar omvat door de filmkritiek gewaardeerde titels als Victor... pendant qu'il est trop tard (1998) en Martha... Martha (2001). Vaak is het ’t lot van de minder gefortuneerden die Veysset in beeld brengt. In Victor.. vindt een misbruikt kind onderdak bij een prostituee, in Martha… Martha houdt een moeder zielsveel van haar dochtertje maar verwaarloost haar tegelijkertijd. Met Y'aura t'il de la neige à Noël? vormen deze films de zogeheten ‘moedertrilogie’.

...huiveringwekkend mooi... (**** NRC Handelsblad) 

...indringende speelfilmdebuut... (**** Het Parool)

...heel subtiel...prachtige, realistische weergave van het leven op het Franse platteland...schitterende, intieme beelden, die ook nog eens fraai de seizoenen volgen. Veysset heeft met behulp van een weergaloze actrice (Dominique Reymond) en zeer naturel acterende kinderen (allen amateurs) een prachtige ode gemaakt aan de onwrikbaarheid van moederliefde...pareltje van de Franse cinema...  (**** Cinemagazine)  

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.