Skip to content

Eye Artist and Scholar-in-Residence 2018/2019

Aimée Zito Lema and Patricia Pisters waren de Eye Artist and Scholar-in-Residences in 2018/2019.

Still uit Lola Magenta (2017, Ansuya Blom). Geselecteerd door Eye Scholar-in-Residence 2018/2019 Patricia Pisters.
Still uit Lola Magenta (2017, Ansuya Blom). Geselecteerd door Eye Scholar-in-Residence 2018/2019 Patricia Pisters.

2018/2019 Eye Artist-in-Residence

Aimée Zito Lema houdt zich bezig met vragen rond het sociale geheugen en het lichaam. Haar recente solotentoonstellingen omvatten 13 Shots, te zien in het Calouste Gulbenkian Museum, Lissabon (2018), Imprinted Mater in Looiersgracht 60, Amsterdam (2017) en A Series of Gestures in Kunsthall, Trondheim (2017).

Tijdens haar residentie in het Eye Collectiecentrum gaat Zito Lema een nieuw werk maken op basis van de relatie – echt en utopisch – tussen materiaal, geschiedenis en sociale herinnering. Ze zoekt daarbij de spanning op tussen wording en ergens blijven, en gaat gebruikmaken van performances en installaties.

2018/2019 Eye Scholar-in-Residence

Patricia Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de filmfilosofie, in samenhang met de neurowetenschap. Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zich bezighouden met de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'krankzinnig'. Pisters heeft verschillende boeken gepubliceerd, waaronder Filming for the Future. The Work of Louis van Gasteren (2016) dat deel uitmaakt van de Framing Film-boekenserie. Momenteel werkt ze aan een boek over cinema en psychopathologieën van de mediacultuur; en aan een multimediaproject over metallurgie, alchemie en mediakunst. Ze geeft ook regelmatig lezingen over klassieke filmauteurs en over de Nederlandse filmcultuur. In 2019 is ze fellow in het Cinepoetics Centre for Advanced Film Studies aan de Freie Universitat in Berlijn.

Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zoeken naar films, verhalen en stijlen die grensoverschrijdend zijn, waarbij ze de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'gek' oprekt. Door archiefmateriaal te koppelen aan wat Linda Williams 'de razernij van het zichtbare' noemde, hoopt ze de veranderende perceptie te onderzoeken van gekte zoals die in verschillende filmstijlen is gevangen.

Eye Artist and Scholar-in-Residence Week 2019

De Eye Artist and Scholar-in-Residence Week markeerde het einde van de editie 2018-2019 van het residentieprogramma.
Wetenschapper Patricia Pisters heeft een lezing over haar onderzoek verzorgd in combinatie met de vertoning van vijf films van Ansuya Blom.

Meer informatie

Kunstenaar Aimée Zito Lema heeft de film '214322' gepresenteerd die tijdens haar residentie in Eye tot stand kwam. De film maakt onderdeel uit van een speciaal programma over de 'randgebieden van het archief' dat Zito Lema samen met gastcuratoren Amal Alhaag en Daniela Agostinho heeft samengesteld.

Meer informatie