Skip to content

Artist & Scholar-in-Residence

In 2016 vierde Eye Filmmuseum het zeventigjarige bestaan van de collectie met de lancering van een eigen in-Residence programma. Met ingang van 2017 wordt jaarlijks een kunstenaar/filmmaker en een wetenschapper door Eye uitgenodigd om aan de slag te gaan met materiaal uit de collectie.

Still uit Le voyage sur Jupiter (1909, Segundo de Chomón).
Still uit Le voyage sur Jupiter (1909, Segundo de Chomón).

Dit programma past in een lange traditie van eerdere samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars en heeft als doel interactie tussen kunstenaars, wetenschappers en het publiek te bevorderen.

De kunstenaar en wetenschapper worden gehost door het Eye Collectiecentrum, een gloednieuw expertisecentrum voor collectievorming, conservering, restauratie en digitalisering. Dit centrum in Amsterdam-Noord verschaft werkplekken en huisvest verschillende faciliteiten waarover de kunstenaar en wetenschapper kunnen beschikken – een modern onderzoekscentrum en bibliotheek, maar ook verschillende depots, restauratieateliers en een scanafdeling. De kunstenaar en de wetenschapper hebben toegang tot de expertise van Eye-curatoren en een veelzijdige filmcollectie van ongeveer 40.000 titels en andere collecties, zoals foto's, posters, filmapparatuur, filmmuziek, boeken, evenals archieven van filmmakers en bedrijven.

Open Call

De nieuwe oproep voor aanmeldingen komt in 2025. Ter informatie vind u hier de vorige oproep..

Still uit Maudite soit la guerre (1914, Alfred Machin).
Still uit Maudite soit la guerre (1914, Alfred Machin).

Onderdeel van het verblijf zijn lezingen, seminars of workshops waardoor het publiek toegang krijgt tot het werk van de gastkunstenaar en -wetenschapper. Aan het einde van hun verblijf zullen de kunstenaar en wetenschapper een slotpresentatie geven over het project waaraan zij hebben gewerkt. De vorm van deze presentatie kan variëren van een screening van hun nieuwe werk, een lezing, een publicatie of de tentoonstelling van een installatie.

Still uit L'écrin du Radjah (1906, Gaston Velle).
Still uit L'écrin du Radjah (1906, Gaston Velle).

Wil je meer weten over dit programma?

Neem contact op met Eye Academisch: eyeacademic@eyefilm.nl