Skip to content

Nederlands-Indië

In 1912 zond het Koloniaal Instituut voor de Tropen (KIT) J.C. Lamster naar Nederlands-Indië om er korte films op te nemen. Lamster kende Nederlands-Indië als voormalig kapitein van het KNIL, het Nederlandse koloniale leger.

De films van J.C. Lamster werden vertoond op voorlichtingsavonden van het KIT en waren bedoeld om geïnteresseerden te werven voor de Oost, om daar te werken aan de verdere ontwikkeling van de kolonie. De afgelopen decennia zijn de films van het KIT stukje bij beetje in onze collectie ondergebracht.

De jaren twintig: grote filmexpedities

In de jaren twintig stuurden diverse Nederlandse filmproducenten een cameraploeg naar Nederlands-Indië. Met name de aan Polygoon gelieerde Nederlandsch-Indische Film Maatschappij en Willy Mullens van Haghe Film maakten grote filmexpedities. Zij produceerden zowel langere documentaires als opdrachtfilms voor overheid en bedrijven. Later volgden zelfstandige filmmakers als H.F. Tillema en kleinere maatschappijen als de Hispano Filmfabriek van Henk Alsem.

Still uit Onze Oost (compilatie, 1919)
Still uit Onze Oost (compilatie, 1919)
Still uit Padi-cultuur in Indië (Willy Mullens, 1927)
Still uit Padi-cultuur in Indië (Willy Mullens, 1927)

Amateurs en zending

Naast deze films hebben we nog twee groepen films over Nederlands-Indië in onze collectie. De ene bestaat uit amateuropnamen van particulieren die hun dagelijks leven in Indië op film documenteerden, de andere uit de missie- en zendingsfilms die voor kerkgenootschappen werden gemaakt. Deze laatste groep films moest de geloofsgemeenschap in Nederland laten zien wat er allemaal aan goede werken werd verricht in de tropen, en moest de kijker overtuigen dit financieel te ondersteunen.

Nederlands-Indië in onze filmdatabase

In onze online database vind je informatie over diverse films uit Nederlands-Indië. Enkele zijn direct online te bekijken.

Bekijk de database