Skip to content

Film

In de depots van Eye ligt ruim 80.000 kilometer film opgeslagen – een kleine 55.000 filmtitels. Het conserveren en restaureren van de collectie is een van onze belangrijkste taken. Voor dit conserverings- en restauratiewerk wonnen we als instituut prestigieuze internationale prijzen.

Binnen in het depot in het Eye Collectiecentrum
© Luuk Kramer

In de afgelopen decennia hebben we een verzameling bijeengebracht die de belangrijkste aspecten van de filmgeschiedenis weerspiegelt. Veel deelcollecties zijn uniek in de wereld, zoals de Desmet-collectie en de verzameling Nederlandse films. De Desmet-collectie bestaat uit ruim 900 films die in de jaren 10 van de vorige eeuw in de bioscopen werden vertoond. De collectie Nederlandse film, de grootste ter wereld, biedt een overzicht van de Nederlandse filmgeschiedenis vanaf 1898.

Elk jaar komen er nieuwe filmproducties bij. Deze films staan op allerlei dragers, in allerlei formaten. De meeste films liggen in ons Collectiecentrum in Amsterdam Noord, behalve de nitraatfilms. Nitraatfilms zijn onze oudste films, maar ze zijn kwetsbaarder en brandbaarder dan andere filmtypes en liggen daarom in afzonderlijke depots.

De collectie is ontsloten via de collectiecatalogus CE. Een groot deel van de analoge filmcollectie is inmiddels gedigitaliseerd; deze films zijn te bekijken in de Eye Study.

Onze online filmdatabase bevat informatie over film in Nederland en wordt geleidelijk uitgebreid. Op dit moment vind je er informatie over vroege films (ca 1900-1930), experimentele films en Nederlandse speelfilms tot en met 1975. Een aanzienlijk deel van de films is direct gratis te bekijken.

Bekijk de filmdatabase
Still uit Bloemenvelden Haarlem (1909, Willy Mullens).
Still uit Bloemenvelden Haarlem (1909, Willy Mullens).

In onze filmdossiers vind je extra verdieping over de Nederlandse filmgeschiedenis. We geven extra aandacht aan specifieke films uit de collectie, of actuele gebeurtenissen die een link hebben met de collectie.

Bekijk alle dossiers

In de collectie van Eye is de Nederlandse filmgeschiedenis terug te zien. De deelcollecties vormen de hoofdlijnen van deze filmgeschiedenis zoals die in de collectie vertegenwoordigd is. Bij elke deelcollectie worden de belangrijke ontwikkelingen en toonaangevende filmmakers genoemd en geplaatst in hun tijd. Vanuit de deelcollecties heb je toegang tot films, biografische informatie en achtergrondartikelen.

Deelcollecties

Still uit Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006)
Still uit Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006)

Speelfilm

Van de meeste Nederlandse speelfilms ligt materiaal in de kluizen van Eye: van enkele, onvolledige prints tot aan films compleet met negatieven, geluidsmateriaal en werkkopieën.

Non-fictie

Non-fictie beslaat het grootste deel van de filmproductie en is in feite alles wat geen fictie is.

Still uit een amateurfilm

Amateurfilm

Met name 16mm-film ontpopte zich in de jaren 20 tot een ideaal formaat voor amateurs: al snel kon je voor de films en bijbehorende apparatuur terecht bij de reguliere fotohandel.

Still uit journaal: Spiegel van Nederland (Onbekend, 1958)
Still uit journaal: Spiegel van Nederland (Onbekend, 1958)

Journaal

Bij de naam bioscoopjournaal zal bijna iedereen denken aan het beroemde Polygoons Nederlands Nieuws, een journaalreeks die vorige eeuw te zien was in de Nederlandse bioscopen.

Still uit Het aethership (George Pàl, 1934)
Still uit Het aethership (George Pàl, 1934)

Reclame

Eind jaren tien verschenen de eerste reclamefilms in de Nederlandse bioscopen. Het betekende het begin van een rijke Nederlandse filmtraditie.

Still uit In Need of Space (Bart Vegter, 1982)
Still uit In Need of Space (Bart Vegter, 1982)

Experimentele film

‘Het gaat om de film!’ was eind jaren twintig de kreet van Nederlandse filmmakers en filmliefhebbers die protesteerden tegen het steeds grotere marktaandeel van de amusementsfilm.

Tussentitel uit Der geheimnisvolle Klub (Joseph Delmont, 1913)
Tussentitel uit Der geheimnisvolle Klub (Joseph Delmont, 1913)

Stille film

De vroegste films hebben geen geluid. Ze zijn gemaakt in de periode van 1896 tot ongeveer 1930, toen de geluidsfilm kwam.

Still uit Onze Oost (compilatie, 1919)
Still uit Onze Oost (compilatie, 1919)

Nederlands-Indië

In de jaren twintig gingen diverse Nederlandse filmproducenten naar Nederlands-Indië. Zij maakten zowel langere documentaires als opdrachtfilms voor overheid en bedrijven.

Bits & Pieces

Onze Bits & Pieces-collectie is het resultaat van een langlopend project: incomplete en (vaak) ongeïdentificeerde filmfragmenten worden achter elkaar geplaatst en geconserveerd.