Skip to content

Non-fictie

Non-fictie beslaat het grootste deel van de filmproductie en is in feite alles wat geen fictie is. Het omvat alles van journaals en voorlichtingsfilms tot wetenschappelijke films en documentaires; eigenlijk alle genres uitgezonderd speelfilm, tekenfilm en experimentele film.

Opdracht, onderwijs en industrialisatie

In onze database vind je bijvoorbeeld opdrachtfilms die zijn gemaakt in samenwerking met de Nederlandse industrie (zoals het VNF – Vereeniging Nederlands Fabricaat), maar ook onderwijsfilms die in de jaren twintig werden gemaakt voor de opkomende schoolbioscopen. Dit zijn films die laten zien hoe de industrialisatie na de Eerste Wereldoorlog steeds meer vat krijgt op onze maatschappij. De modernisering van onze maatschappij wordt door middel van het medium film onderdeel van het lespakket op scholen.

Still uit Fakkelgang (Max de Haas, 1932)
Still uit Fakkelgang (Max de Haas, 1932)
Still uit Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda (Willy Mullens, 1918)
Still uit Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda (Willy Mullens, 1918)

Invloed van de avant-garde

Een ander voorbeeld van non-fictie zijn de documentaires die in de jaren dertig duidelijk zijn beïnvloed door de films van de internationale avant-garde (in Nederland vertegenwoordigd door onder andere Joris Ivens en Mannus Franken). Dit zijn films waaruit we niet alleen een beeld krijgen van de tijd waarin ze gemaakt zijn, maar waarin we ook de ontwikkelingen in filmtechniek, stijl en narratieve structuur kunnen onderscheiden.

Zoeken en kijken

In onze online database laten we non-fictie uit de collectie zien in samenhang met de Nederlandse filmgeschiedenis en maatschappelijke ontwikkelingen door de tijd heen.

Naar de database