Skip to content

Feit of fictie?

Al zappend, swipend en scrollend door video’s, filmpjes en televisieprogramma’s schat je als kijker vliegensvlug in wat je ziet. Meestal weet je binnen een paar seconde of iets fictie of non-fictie is. Echt gebeurd of geënsceneerd. Of het een spannende speelfilm of reportage is. Feit of fictie.

still uit Helaas ben je het niet geworden (Anne van Campenhout & Nicky Maas, NL 2017)
still uit Helaas ben je het niet geworden (Anne van Campenhout & Nicky Maas, NL 2017)

Hoewel; we dénken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn?

The power of the camera

Aan de hand van een documentaire gaan de leerlingen samen met de filmmaker op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. De maker gaat met de leerlingen een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Leerlingen ervaren door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, het niet altijd is.

Objectief

In de beeldquiz vol met fragmenten passen de leerlingen de opgedane kennis meteen toe. Want nu je meer weet: hoe objectief en feitelijk is reality-tv eigenlijk, of een vlog?

Feit of Fictie? bieden we aan in samenwerking met IDFA. Het is een uniek programma dat één op één aansluit bij een van belangrijkste CKV dimensies: feit en fictie. Dit programma is tevens geschikt voor Kunst Algemeen (filmanalyse) en lessen burgerschap in het mbo (mediawijsheid).

Gastles

Feit of fictie? is nu ook te boeken als gastles:

Filmles en filmmaker in je klas

Informatie

Duur

1 uur en 30 minuten

Prijs

€ 250,- per klas

Aantal leerlingen

Maximaal 60 leerlingen (2 klassen)

Aantal begeleiders

Neem voor elke 15 deelnemers een begeleider mee. Bij boeking stemmen we het definitieve aantal altijd met je af. Toegang voor begeleiders is gratis

Voor wie

Klassen 3-6 van vmbo-gl/tl, havo, vwo en alle leerjaren in het mbo

Boek programma

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum.
Neem voor vragen contact op met educatie@eyefilm.nl

Direct boeken
Activiteiten voor kinderen in Eye