feit of fictie?

Al zappend, swipend en scrollend door video’s, filmpjes en televisieprogramma’s schat je als kijker vliegensvlug in wat je ziet. Meestal weet je binnen een paar seconde of iets fictie of non-fictie is. Echt gebeurd of geënsceneerd. Of het een spannende speelfilm of reportage is. Feit of fictie.

feit of fictie

Hoewel; we dénken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn?

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum.

  • Helaas ben je het niet geworden, Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017)

  • Helaas ben je het niet geworden, Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017)

macht van de camera

In dit interactieve filmprogramma gaan leerlingen aan de hand van de documentaire Helaas ben je het niet geworden (Anne van Campenhout, Nicky Maas, 2017) op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. De makers nemen de leerlingen mee in een verrassend gesprek over de macht van de camera, montage, geluid en script. Leerlingen ervaren door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, het niet altijd is.

objectief

In de beeldquiz vol met fragmenten passen de leerlingen de opgedane kennis meteen toe. Want nu je meer weet: hoe objectief en feitelijk is reality-tv eigenlijk, of een vlog?

IDFA en Eye

Feit of Fictie? bieden we aan in samenwerking met IDFA. Het is een uniek programma dat één op één aansluit bij een van belangrijkste CKV dimensies: feit en fictie. Dit programma is tevens geschikt voor Kunst Algemeen (filmanalyse) en lessen burgerschap in het mbo (mediawijsheid).

gastles

Feit of fictie? is nu tijdelijk ook te boeken als gastles: filmles en filmmaker in je klas

duur:1,5 uur
prijs:

€7,00 per leerling/student

aantal deelnemers:

Maximaal 1 klas

aantal begeleiders:Neem voor elke 15 deelnemers een begeleider mee. Bij boeking stemmen we het definitieve aantal altijd met je af. Toegang voor begeleiders is gratis.
voor wie:Bovenbouw van havo/vwo, vmbo-gl, vmbo-tl en mbo