A Page of Madness (Kurutta ippeiji)

Over de waanvoorstellingen van een gekkenhuis-bewoner, naar een kort verhaal van de Japanse schrijver Yasunari Kawabata. De zelden vertoonde film geldt als het Oosterse equivalent van Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari en is nu te zien in het Japan-programma van EYE dat tot en met december duurt. 

In A Page of Madness werkt een oude matroos als conciërge in het gekkenhuis waar zijn vrouw is opgenomen; op die manier denkt hij haar te kunnen laten ontsnappen – het enige probleem is dat zijn vrouw haar onderkomen niet wil verlaten….
Regisseur Teinosuke Kinugasa (1896-1982) weet de kijker mee te sleuren in zijn verbeelding van de irrationele belevingswereld van de hoofdpersoon; schots en scheve decors, ongebruikelijke camerastandpunten en sterke licht-donkereffecten roepen een gevoel van angst en beklemming op, net zoals in die andere klassieker, Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) waarmee Kinugasa’s film vaak vergeleken wordt. 

A Page of Madness geldt als grote sprong vooruit in de Japanse cinema die tot dan toe sterk gelieerd was aan de opvoeringspraktijken van het (kabuki)theater. Kinugasa had zich laten inspireren door de vernieuwende (niet-lineaire) montagetechnieken van Sergej Eisenstein en leverde de eerste echte Japanse avant-gardefilm af. 

De gerestaureerde 35mm kopie van A Page of Madness (1926) is afkomstig van George Eastman House, Rochester (Verenigde Staten). De film werd jarenlang verloren gewaand, totdat Kinugasa in 1971 bij toeval in een aarden pot op zijn eigen zolder het negatief van de film terugvond. A Page of Madness is al meer dan twintig jaar niet meer vertoond in Nederland. 
De vertoning van de gerestaureerde kopie wordt live begeleid door het Franse Pangea Stringquartet, dat de speciaal voor deze film geschreven score van de Franse componist Jean-Philippe Feiss ten uitvoer brengt.
Muzikale begeleiding Pangea Stringquartet: Johan Renard (viool), Youri Bessières (viool), Cyprien Busolini (viola), Jean-Philippe Feiss (cello & compositie)
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.