Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
 • Venice VR Expanded in Eye
 • Venice VR Expanded
 • Baba Yaga
 • Beat
 • Alien Rescue
over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

Venice VR Expanded

Bijzonder: het Virtual Reality-programma van het filmfestival van Venetië is dit jaar te volgen in een satellietnetwerk van twaalf internationale culturele instellingen. Eye is een van de plekken waar je van 2 tot en met 12 september de bijzondere selectie van het festival kunt zien. In barre coronatijden is Venice VR Expanded 2020, met 40 producties uit 24 landen, een welkom alternatief voor regulier festivalbezoek. 

Tijdens de 77ste editie van het festival is Venice VR Expanded niet alleen online te bezoeken, maar ook in een satellietnetwerk van twaalf culturele instellingen over de hele wereld. Behalve in Amsterdam zijn de 40 door het festival geselecteerde VR-producties onder meer te zien in Barcelona, Parijs, Taipei, Berlijn en Beijing.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

veelomvattend programma

Een competitieprogramma van 31 titels, negen titels buiten competitie en vier projecten van Venetië’s VR Academy nemen de bezoeker mee in wisselende virtuele ervaringen.

Prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: Best VR Immersive Work, Best VR Immersive User Experience en Best VR Immersive Story. De jury bestaat dit jaar uit VR-filmmaker Céline Tricart (The Key), filmmaker Asif Kapadia (Amy) en videogamedesigner Hideo Kojima (Metal Gear Solid).

bekende namen

Nu ook steeds meer filmmakers de mogelijkheden van VR beginnen te verkennen, wekt het geen verbazing in het competitieprogramma bekende namen uit de filmwereld aan te treffen, zoals de Deen Christoffer Boe (Offscreen) en de Amerikaan Jon Favreau (The Lion King).

77th VIFF VR Expanded 2020 in Eye

Op de website van het filmfestival van Venetië en in de download hierboven staan alle 44 werken beschreven. Bezoekers van het Extended-programma in Eye wordt aangeraden alvast een keus te maken.

Je ticket geeft 1 uur lang toegang tot de VR-ervaring. Daarna worden gedurende een half uur alle headsets schoongemaakt met UV-C licht.

77th Venice Film Festival

Xtended is powered by:

HP

Het Nieuwe Kijken - XR lab

praktische informatie

 • Alle 44 werken staan hier beschreven.

 • Bezoekers wordt aangeraden vooraf een keuze te maken.

 • Je ticket geeft 1 uur lang toegang tot de VR-ervaring.

 • Verzamel in de foyer bij Cinema, daar wordt je opgehaald.

 • Laatkomers kunnen we helaas geen toegang geven. Er is geen restitutie mogelijk.

 • Na ieder uur worden alle alle headsets schoongemaakt met UV-C licht.

simulatieziekte

VR kan bijwerkingen hebben. Hier vind je meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z