Skip to content

58 vrouwelijke filmmakers die een solotentoonstelling in Eye verdienen

In de bijna zes jaar dat Eye nu bestaat, is er nog geen solotentoonstelling van een vrouwelijke filmmaker, videokunstenaar of regisseur geweest. Dat is zonde, omdat de laatste jaren de discussie over inclusiviteit en diversiteit, racisme en seksisme weer hoog op de agenda staat – ook bij culturele instellingen. Waar bijvoorbeeld het Rijksmuseum of het Amsterdam Museum, die zich vooral op geschiedenis richten, steeds kritischer kijken naar representatie, gaat een instituut dat zich op vooruitstrevende, eigentijdse kunst voorstaat aan deze discussie voorbij. Tijd om daar wat aan te doen.

Door Exposed redactie21 december 2017

© Madé van Krimpen
© Madé van Krimpen

Het afgelopen jaar hebben we als EXPOSED-team geprobeerd de rest van Eye te inspireren door veel aandacht te besteden aan een gelijke man/vrouw-verhouding. Tijdens de openingen van de tentoonstellingen – die we organiseerden – hebben we gekeken of we, door genderrollen kritisch te bekijken, nieuwe perspectieven op de mannelijke makers konden bieden. Tijdens de opening van Martin Scorsese was er een bokswedstrijd tussen twee vrouwelijke boksers, als verwijzing naar en commentaar op Raging Bull. Soms was het niet nodig om van de intentie van de maker af te wijken: de videokunstenaar Jesper Just, wiens werk nu in Eye te zien is, kijkt ook kritisch naar genderrollen en andere vormen van representatie. Tijdens ons openingsevenement hebben wij dat dan ook uitgelicht.

Hetzelfde geldt voor het magazine van EXPOSED: ook op deze plek hebben we erop gelet om minstens net zo veel vrouwelijke schrijvers als mannelijke aan het woord te laten. Dit heeft geleid tot kritische artikelen die film als venster op de werkelijkheid gebruikten en zo tevens maatschappelijke stereotypes analyseerden. Natuurlijk kan het altijd beter: hadden we bijvoorbeeld niet eerder op het aantal mannelijke versus vrouwelijke geïnterviewden moeten letten?

Nu ons jaar als team erop zit willen we Eye nog één keer inspireren. Daarom hebben we deze lijst opgesteld van vrouwelijke filmmakers die in de toekomst zeker nog een solotentoonstelling in Eye verdienen.

Tags

Exposed