Skip to content

65 Jaar Filmacademie: Daphne Lucker

De Filmacademie bestaat 65 jaar! Om dit te vieren krijgt Eye Filmmuseum toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958, waarvan sommigen sinds het eindexamen niet meer zijn vertoond. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie van Eye. Een selectie is te zien op de Eye Film Player. Wij spreken daarom kort met de makers. Daphne Lucker studeerde in 2018 af met haar film Sisters.

Door Michael Oudman01 juli 2024

Wat heeft de Filmacademie voor jou betekend?

“Ik was negentien toen ik me aanmeldde, en wist zo goed als niets over film. Ik keek wel graag naar film, en ik maakte zelf al wel wat op gevoel, maar praktisch gezien heb ik alles op de academie geleerd. Je leert er ook goed hoe je samenwerkt. Het was ook een goeie doorstart naar een professioneel werkveld. Mijn eindexamenfilm, Sisters, is een heel mooi visitekaartje geweest, waardoor ik veel uitnodigingen van producenten heb gekregen. Ik merk ook dat het helpt om aanvragen bij het filmfonds te doen.”

Daphne Lucker (© Paul Vos)

Daphne Lucker (© Paul Vos)

Je lijkt te zijn gefascineerd door dans.

“Als kind heb ik de vooropleiding gedaan van de Lucia Marthas Institute for Performing Arts, maar ik vond mezelf niet bijster talentvol, ik was er veel te stijf voor. Na die realisatie besloot ik me meer te focussen op mijn andere ambities, en Lucia Marthas achter me te laten. Toen ik op de Filmacademie zei een dansfilm te willen maken zeiden docenten en gastdocenten dat dit een lastig genre is, waar moeilijk een verhaal mee te vertellen is. Toen een andere eindejaarsstudent, scenarist Rosita Wolkers, zei dat ze graag wilde afstuderen met een dansfilm dacht ik fuck it, we gaan het gewoon proberen. Uiteindelijk was iedereen heel enthousiast, al wisten niet alle docenten goed hoe ze ons moesten begeleiden. Soms hebben ze de neiging dingen dood te coachen, maar nu pakte het goed uit dat niemand echt wist wat ze ermee moesten. Bij het maken van Sisters hebben we veel gehad aan scenarioschrijver Mart Dominicus, die ervaring met dansfilm heeft.”

“Ik zie de Filmacademie als een echte vakschool, niet als een kunstopleiding.”

Daphne Lucker

still uit Sisters (Daphne Lucker, NL 2018)

still Sisters (Daphne Lucker, NL 2018)

Pöetisch of realistisch?

“Een combinatie werkt goed denk ik. Wat ik minder goed vind werken bij dansfilms is dat je een stuk houvast mist waardoor het verhaal niet uitkomt, en ontoegankelijk wordt. We hebben ons constant afgevraagd hoeveel kapstokjes je je mensen geeft. Ik denk zelf dat we daar een goeie balans in hebben gevonden.”

Bekijk online

Kijk Sisters gratis op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
still uit Sisters (Daphne Lucker, NL 2018)

still Sisters (Daphne Lucker, NL 2018)

Je hebt ook de Fotoacademie gedaan. Wat is het grootste verschil met de Filmacademie?

“Op de Filmacademie leer je vooral om samen te werken. Ik zeg altijd, als regisseur sta je met een groep mensen om een homp klei, waarbij ik moet beschrijven wat er gedaan moet worden terwijl zij het in elkaar zetten. Ik wilde graag zelf wroeten, en dat is wat je bij fotografie moet doen. Ik heb zelf de camera in m’n hand, en hoef minder te verwoorden waardoor ik dichter bij mezelf blijf. Na de Filmacademie dacht ik snel dat de cameraman wel het best zou weten wat goed is op beeld, maar nu weet ik zelf ook goed wat welke lenzen doen. Dat schept zelfvertrouwen.”

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Nederlandse Filmacademie bestaat 65 jaar. Stream op de Eye Film Player een bijzondere selectie afstudeerfilms uit 65 jaar Filmacademie-geschiedenis. Maandelijks wordt een film toegevoegd.

Bezoek de Eye Film Player