Skip to content

65 Jaar Filmacademie: Marina Meijer

De Filmacademie bestaat 65 jaar! Om dit te vieren krijgt Eye Filmmuseum toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958, waarvan sommigen sinds het eindexamen niet meer zijn vertoond. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie van Eye. Een selectie is te zien op de Eye Film Player. Wij spreken daarom kort met de makers. Marina Meijer studeerde in 2015 af met haar documentaire Cargo.

Door Michael Oudman01 juli 2024

Wat heeft de Filmacademie voor jou betekend?

“Het heeft me geleerd om echt te leren kijken. De Filmacademie is van buiten helemaal van glas, maar van binnen van steen. Je kunt dus niet naar buiten kijken, en dat is benauwend, maar ook interessant. Dat opgesloten gevoel forceert je om met jezelf bezig te zijn. Hoe kijk je en waarom kijk je zo. Ook doordat je er verplicht wordt om met een cameraman en een geluidsman te werken. Zij zijn jouw ogen en oren, dus je moet heel duidelijk communiceren wat je wil zien en horen, waardoor je je bewust wordt van jouw blik. Inmiddels film ik zelf en doe ik mijn eigen geluid. Ik geef om de mensen die ik film, en breng graag zoveel mogelijk tijd met hen door; ik loop soms een jaar mee, en dat kan ik niet verwachten van een cameraman.”

Marina Meijer

Marina Meijer

Waarom documentaire?

“Omdat ik dan ergens met bepaalde mensen kan zijn. Het idee ontstaat vanuit een gevoel in mezelf, vervolgens zoek ik daar een wereld of de mensen bij die dat gevoel kunnen vertalen. Mensen die ik waardeer, en waar ik iets van kan leren. Er zit ook iets in van verbondenheid. Ook al staan bepaalde mensen ver van je af, toch voel je verbondenheid en kun je een tijd met ze doorbrengen. Mensen die Cargo zien zeggen soms: ‘Je bent een echte fly on the wall, die mensen hebben niet eens door dat je er bent’, maar ik ben er juist heel erg. De personages praten ook vaak tegen me. Alleen, dat zie je niet in de film. Er ontstaat wederzijds vertrouwen, een soort vriendschap. Ik sprak Frans laatst toevallig, het hoofdpersonage uit Cargo, en het was echt leuk om hem na lange tijd weer te spreken. Hij is nu met pensioen en heeft een nieuwe liefde. En een bootje, waar met krulletters de naam van zijn liefde op staat.”

“Ook de mensen van wie je het niet verwacht zitten vol romantiek.”

Marina Meijer

still from Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

still Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

Wat is je lievelingsboek?

“De autobiografische reeks van Konstantin Paustovski, Verhaal van een leven. Overal hangt een waas van melancholie over. Hij is echt een meester in het beschrijven van sfeer. Ik heb een Russische oma, misschien helpt dat ook. Van haar moest ik toen ik twaalf was Anna Karenina lezen, en ik vond dat zo mooi. Toen ik vierentwintig was zeiden ze op de Filmacademie altijd: ‘Marina, je bent veel te romantisch, je droomt te veel!’, maar daarin hebben ze ongelijk gekregen. Ook de mensen van wie je het niet verwacht zitten vol romantiek.”

Bekijk online

Kijk Cargo gratis op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
still uit Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

still Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

still uit Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

still Cargo (Marina Meijer, NL 2016)

Wat wil je aankomende Filmacademiestudenten meegeven?

“Je moet het helemaal lekker zelf uitzoeken, en niet te veel luisteren naar anderen. Luister naar jezelf. Dus, wat ik nu zeg, mag je ook weer vergeten. Anderen zijn heel belangrijk, en je kunt ook niet zonder ze, maar om rust te vinden is het heel belangrijk om bij jezelf terug te komen.”

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Nederlandse Filmacademie bestaat 65 jaar. Stream op de Eye Film Player een bijzondere selectie afstudeerfilms uit 65 jaar Filmacademie-geschiedenis. Maandelijks wordt een film toegevoegd.

Bezoek de Eye Film Player