Skip to content

Bart Valkenier uitgeroepen tot Online Filmleraar van het Jaar

Bart Valkenier is uitgeroepen tot de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020. Bart werd door de vakjury van film- en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het NFF Professional Programma van het Netwerk Filmeducatie op het Nederlands Film Festival.

Door Eye redactie29 september 2020

Bart Valkenier ontvangt de Filmleraar van het Jaar-prijs uit handen van Marylin Bartling
Bart Valkenier ontvangt de Filmleraar van het Jaar-prijs uit handen van Marylin Bartling

De winnaar werd onthuld door Marilyn Bartling (zij won in 2019 de prijs voor het beste profielwerkstuk). De vakjury koos voor Bart Valkenier vanwege zijn missie om film voor iedereen toegankelijk te maken. Bart motiveert leerlingen om zelf film te maken, verbindt verschillende kunstgenres, zijn filmpjes zijn uitnodigend voor leerlingen en zet ze aan tot actie om aan de slag te gaan met film.

Ook beargumenteert Bart zijn visie op filmeducatie helder, zet hij leerlingen aan tot filmanalyse vanuit hun eigen belevingswereld en maakt hij filmeducatie toegankelijk door de middelen (zoals software) hiervoor aan te reiken. Bart denkt daarbij groter dan zijn eigen school, want hij probeert via zijn website leerlingen in heel Nederland te bereiken.

Over Bart Valkenier

Bart Valkenier is docent multimediale producten op het TalentStad Beroepscollege in Zwolle. “Je kunt vier jaar lang non-stop kijken naar Netflix. Maar hoe komt het nou dat mensen hooked zijn om te blijven kijken? Welke trucjes gebruiken filmmakers?” aldus Bart. De docent laat zijn leerlingen nadenken over bingewatching. Zo laat Bart zijn leerlingen drie filmpjes uitkiezen die zij tof vinden en vraagt hij zijn leerlingen om op te schrijven waarom de filmpjes hen zo aanspreken.

Leerlingen leren naar het verhaal en naar de beelden kijken. Ook onderzoeken ze hoe een film is gemonteerd. Door goed te kijken gaat er een wereld voor ze open. Ze verwoorden en onderzoeken wat ze mooi vinden en daardoor kunnen ze ook makkelijker aan de slag met het maken van hun eigen film. Daarnaast leren leerlingen hoe ze met film zichzelf kunnen uitdrukken. Volgens Bart sluit je als leraar makkelijker aan bij de belevingswereld van leerlingen wanneer je bewust film in de klas inzet.

De prijs

Bart Valkenier is gedurende één schooljaar (2020-2021) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en krijgt een riante bioscoopbon van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Met de klas mag Bart naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. Bart neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.

De vakjury

De jury bestond in 2020 uit: Malu Sanders (Filmleraar van het Jaar 2019), Martijn Bleekendaal (filmmaker), Kevin Toma (journalist voor onder andere de Volkskrant), Marilyn Bartling (won in 2019 de prijs voor het beste profielwerkstuk) en Sultan Göksen (docentenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam).

Filmleraar van het Jaar wordt georganiseerd door het Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met Nederlands Film Festival, Eye Filmmuseum, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Stichting Nationale Onderwijsweek.