Twee jaar terug deed Warner Bros. iets wat Marvel Studios nog niet had gedurfd. Een superheldenfilm om een vrouw heen bouwen. Als Wonder Woman veroverde Gal Gadot de harten van kijkers. En in Amerika droegen meisjes tijdens Halloween vervolgens massaal haar filmoutfit. Een goed begin voor vertegenwoordiging. Zou je denken.
Captain Marvel: higher, further, female
Dit jaar verschijnen er acht superheldenfilms. Negen als je M. Night Shyamalans Glass meerekent. Toch is er maar één met een vrouw in de hoofdrol: Captain Marvel. Brie Larson speelt deze heldin en schittert elk moment. Wat met veel meer te maken heeft dan met haar superkrachten.
Door Thijs Brandhof11 maart 2019

Chris Pine stal de film van Gadot. Niet zijn fout of de hare: Pine en Gadot deden wat er in het script stond en dat deden ze goed. Maar Pines slimme, heldhaftige spion werd al snel het aandachtspunt. Hij loodste Wonder Woman door de wereld en zij liet zich leiden. De naïviteit en het korte lontje van Gadots personage vielen op. Net als haar meisjesachtige maniertjes en smachtende blikken. Stiekem was het een film die toch weer om een man draaide.
In Captain Marvel is godzijdank geen love interest te bekennen. Het heeft dan wel even geduurd voordat Marvel Studios deze film maakte, maar hij draait wel écht om de heldin uit de titel. Dat vrouwen de film schreven en co-regisseerden heeft er vast iets mee te maken. Vanaf het begin krijgt Brie Larsons personage de ruimte en draait het verhaal om haar zelfgekozen missie: zij bepaalt altijd de richting, zelfstandig en zelfverzekerd.
“Zij bepaalt altijd de richting, zelfstandig en zelfverzekerd”
De superheldin laat zich verder kenmerken door een gezonde mix van eigenschappen. Sommige traditioneel mannelijk (daadkracht, spitsvondigheid) en andere stereotypisch vrouwelijk (empathie en zorgzaamheid). Deze veelzijdigheid geeft haar diepte en maakt van haar veel meer dan iemand met borsten in een felgekleurd pak. Sterker nog, nergens wordt Captain Marvel geseksualiseerd door kleding of cameravoering. De film is op zijn best wanneer de lens Larson dicht op de huid zit en zij uiting mag geven aan Captain Marvels rijke binnenwereld.


Met haar acteerwerk brengt Larson het intergalactische verhaal terug tot de menselijke, herkenbare kern. Niet verrassend: de actrice brak door met de sterke drama’s Short Term 12 en Room, dankzij haar natuurlijke en gelaagde spel. En omdat zij het middelpunt is, werkt de film. Larson tilt een vermakelijke avonturenfilm boven de middenmoot uit.
Na het zien van Captain Marvel weet je één ding zeker: Marvel Studios’ miljoenenfranchise zit goed met Larson in de cockpit, mocht de oude garde na Avengers: Endgame uitzwaaien. Na Chris Evans’ Captain America is zij een nieuwe Captain voor veranderende tijden. Waarin de kracht van vrouwen in Amerikaans massa-entertainment eindelijk een stuk centraler staat.
Voor Cineville-pashouders: Captain Marvel is te zien in De Filmhallen.