Skip to content

De jeugd is niet langer heilig

Gastschrijver Julie van der Have signaleert een toenemende populariteit van het fenomeen ‘ouder worden’. Waar jong en strak leek te zegevieren, zien we nu steeds meer rimpels en grijze haren. En dat is juist goed.

Door Julie van der Have12 november 2015

Het verstrijken van de tijd is voor mij opeens aanwezig. Komt het door mijn eerste grijze haren of doordat ik 27 ben en menigeen op die leeftijd het loodje legde? Misschien. Maar ook in kunst, mode en op tv is het ouder worden steeds vaker een thema. Eén ding is daarom voor mij duidelijk: jong zijn is niet heilig.

En dat is mooi. Want de jeugd is echt niet zaligmakend. Bovendien tijdelijk en ingewikkeld. Je dealt met FOMO, hyperfitte bloggers en mode musthaves. En ondertussen moet je overkomen alsof je weet wie je bent en wat je wilt. Damn.
Maar de focus lijkt te verschuiven in hetgeen dat tot ons komt. Het ouder worden krijgt meer aandacht. In positieve zin. ‘Omarm het, vier het en wees gewoon jezelf’, lijkt de tendens. Je kunt je jonge jij dus zonder zorgen vaarwel zeggen als het daar tijd voor is.

Ik verzamelde een paar voorbeelden uit het recente verleden die dit gevoel onderstrepen of misschien wel hebben veroorzaakt.

1. De documentaire Advanced Style (2014) van Instagramhit Ari Seth Cohen @advancedstyle.

Cohen zegt over de documentaire: ‘Advanced Style offers proof from the wise and silver-haired set that personal style advances with age.’
Een viering dus van de moderne vrouw boven de zestig jaar, die inspireert om authentiek te zijn en lak te hebben aan wat hip is. Ofwel: creëer je eigen stijl en laat zien wie je bent.

2. Mode-advertenties met grijze haren van Céline, YSL en Dolce & Gabanna (2014 & 2015)

Deze exclusieve merken kozen voor oudere vrouwen. Bekend en onbekend. Ik kan het alleen maar toejuichen. Want een ouder rolmodel, in plaats van een random 19-jarig meisje, is verfrissend. In het geval van de bekende oudere vrouwen dan. Al zijn de Siciliaanse dames ook bewonderingswaardig.

3. Het fotoboek The Granny Alphabet (2013) van bekend modefotograaf Tim Walker.

Walker maakte dit charmante fotoboek om de oude vrouw te vieren. Hij verbindt bovendien de jeugd aan het ouderdom. Waarover hij zegt: ‘Old age brings back this childlike clarity of vision, and so children and the elderly have an agreement, a bond, united by both a sense of being out of time and by the brilliantly reckless lack of responsibility that bookends adulthood and allows the to see things as they really are.’
Als je het zo bekijkt, is oud zijn net zo bevrijdend als kind zijn. Dus benijdenswaardig, toch?

4. Het tv-programma Sophie in de Kreukels (2015) van BNN

Een serie van zeven afleveringen waarin Sophie Hilbrand onderzoekt hoe BN’ers met het ouder worden omgaan. In een wereld waar rimpelloze velletjes toch echt de voorkeur hebben. Na veel hoor en wederhoor, concludeert Sophie dat het om je zelfbeeld gaat in plaats van je spiegelbeeld. Natuurlijk!
Als potentieel rolmodel, want dat moest ze wel worden na deze serie, laat ze haar rimpels en pigmentvlekken op hun beloop. Zo ging Sophie zonder make-up over de rode loper bij het Gouden Televizier-Ring Gala. Ik bedoel maar.

5. Tot slot: de nieuwste roman van Thomas Verbogt: Als de winter voorbij is (2015).

De roman gaat over ouder worden en de dingen die voorbij gaan. Die kunnen zwaar zijn, maar het is licht en melancholisch beschreven. Waardoor het geheel vrij zacht en zen aanvoelt en dat is knap. Mijn favoriete zin:
‘Martine ziet er zo uit als ik me toen had voorgesteld hoe ze ouder zou worden. Aan sommige vrouwen kun je dat zien. Ze blijven lijken op wie ze waren, ook in hun gedachten en woorden. Dat is zo hartveroverend, nog steeds.’

De film La Giovinezza oftewel Youth

En nu is er de film Youth van Paulo Sorrentino. Het gaat over het verstrijken van de tijd, over jong zijn geweest en ouder worden. Sorrentino: ‘Het gaat over hoe oude mensen jeugdig kunnen blijven zonder dat ze jong zijn.’
Volgens mij is dat de kunst, want niks is zo aanstekelijk als een oude man of vrouw met een glimlach van oor tot oor. Die nog steeds nieuwsgierig is naar de wereld en openstaat voor het avontuur. Hoe groot of klein dat ook mag zijn.
Youth draait elke dag in de bioscoop van Eye Amsterdam.

Tags

Exposed