Skip to content

De Vijf Lessen van Woody

Julie onderzocht het carrière maken the Woody-way, want moet je eigenlijk lange uren maken, perfectionistisch zijn, en er strakke draaiboeken op na houden om succesvol te zijn in wat je doet?

Door Julie van der Have28 juli 2015

Woody’s privéleven is niet onbevlekt en z’n werk niet onbesproken. Schrijver, regisseur en bij vlagen acteur. Misschien komt het door zijn gebrek aan focus dat ik hem niet bijzonder goed vind? Toch doet hij zijn kunstje al jaren en strikt hij de beste acteurs to do the job.

Eerlijk is eerlijk, al decennia je kunstje mogen doen is een kunst op zich. Dus keek ik verder dan mijn bevooroordeelde neus lang is en onderwierp Woody Allen aan een strikt zakelijke analyse. Ik vond 5 Alleneske karakteristieken waar je van kunt leren in je werkende bestaan.

Falen is oké

Woody lijkt er geen probleem mee te hebben. Hij faalde privé en professioneel en geeft dat openlijk toe. Als filmmaker accepteert hij mogelijk falen voor een hoger doel. Hij zoekt de grens op, omdat daar de sleutel tot verrassen ligt. En dat ging dus ook weleens mis.
Les 1: durf buiten je comfortzone te gaan en ontwikkel jezelf.

8 uur per dag werken is (inderdaad) niet effectief

Woody maakt bijna elk jaar een film en dus moet ie flink door buffelen. Hij werkt elke ochtend 3 tot 5 uur achter elkaar en gaat dan wat anders doen. Zoals hij zelf zegt: ‘Its the steadiness of it that counts. Going to the typewriter every day is what makes productivity.’
Les 2: ga aan het werk en stop op tijd. Zo weet je zeker dat je zin hebt om de volgende dag weer door te gaan. Wel even met je baas bespreken, mocht je die hebben.

Laat je niet afleiden, joh

Als copywriter zit ik alle dagen achter mijn computer. Voordat ik doe wat ik wil doen, geef ik mijn ogen de kost op De Correspondent, Facebook en Instagram en daar baal ik achteraf van. Woody daarentegen heeft focus. Toen hij in 1978 genomineerd was voor het regisseren van Annie Hall ging hij niet naar de Oscars. Hij zou er uren voor moeten vliegen en had wel wat beters te doen. Sterker nog, hij ging de deur uit en toen hij thuis kwam gooide hij de telefoon van de haak. De volgende ochtend las ie in de krant dat hij gewonnen had.
Een duidelijke les 3: laat je niet afleiden van wat jij wilt doen.

Woody Allen
Woody Allen

Laat de teugels vieren

Woody maakt een film nooit met een vaststaand script. Hij zet een brede opzet op papier, is flexibel en laat de film organisch ontstaan. Goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er moet toch iets van een plan zijn? Maar, met deze instelling staat hij wel open voor veranderingen en daar kan de film alleen maar beter van worden. Kan!
Les 4: laat je (af en toe?) leiden door het moment, de mensen en je bui.

Leer de regels en ga spelen

Woody heeft zoveel films gemaakt dat het met zijn ervaring wel snor zit. En dat geeft vertrouwen. Hij durft risico’s te nemen, waardoor hij de kijker verrast (zie ook les 1).
Les 5: zorg dat je vakgebied geen geheimen voor je heeft. Ken de regels en weet waar je het over hebt, want dan wordt het pas echt leuk. Je kunt gaan spelen met de regels en de grenzen opzoeken.
En ga niet over grenzen heen, zoals Woody dat privé deed.

Wat ik nu van Woody denk?

Zijn authentieke manier van werken spreekt me aan. Ik blijf genieten van zijn sporadisch vermakelijke films, maar zal zijn persoonlijk falen niet vergeten. Anyhoo, hij mag gewaardeerd worden om zijn staat van verdienste.

Het zomerfilmprogramma De komedies van Woody Allen draait vanaf 9 juli tot en met 9 september in Eye.

Tags

Exposed